Fler företagare startar egna utbildningar

KORTNYTT. Det blir fler lediga jobb i Sverige, men det är fortfarande svårt att hitta rätt kompetens. Nu startar många företag egna kompletterande utbildningar för att kunna lösa personalbristen.

Arbetsförmedlingens prognoser talar för att arbetstillfällena ökar under året. Men många företag har svårt att hitta rätt kompetens till de lediga jobben i många branscher. För att kunna lösa bristen på personal, har många företag nu valt att starta egna utbildningar för att kunna anställa fler i företaget. 

– Det är jättemånga som erbjuder utbildning på företaget. Främst för att göra det jobb som behövs just där, men också för att Arbetsförmedlingens kurser inte alltid erbjuder det som företaget behöver, säger Svenskt Näringslivs arbetsmarknadsexpert Patrik Karlsson till SVT.

Inom restaurangbranschen har man ibland slopat anställningskravet på att kunna svenska, för att kunna lösa stora delar av personalbristen. Istället räcker det med en god engelska. Men i andra branscher är det inte alltid möjligt. Många nyanlända har kompetensen som behövs, men har inte tillräckligt bra kunskaper i svenska. 

– Många med godkända betyg från en SFI-utbildning har ändå inte tillräckligt bra svenska. Vi har försökt att starta en utbildning i samarbete med Arbetsförmedlingen men det var för tungrott. Så det vi nu har tittat på är att starta egna svenskkurser och på så sätt investera i framtida personal, säger Peder Hagen, vd för uthyrningsföretaget Pedagogpoolen.

Forrige artikel Sverige blir ordförande i Gröna klimatfonden Næste artikel Folkhögskola startar utbildning efter rekommendation från MSB
Färre svenskar vill sola

Färre svenskar vill sola

KORTNYTT. Andelen svenskar som gillar att vara i solen har minskat jämfört med förra året och de som inte är intresserade av att vara solbruna har blivit fler, visar en undersökning från Strålsäkerhetsmyndigheten.