Finansministern höjer prognos för tillväxt

EKONOMI. Finansminister Magdalena Andersson ser ljust på ekonomin och reviderar prognosen uppåt för tillväxt och sysselsättning.

Foto: Foto: Anders Löwdin / Socialdemokraterna
Mattias Croneborg

– Vi når Alliansens förra mål om fem miljoner sysselsatta redan 2018, fast deras mål var först 2020, sade finansminister Magdalena Andersson (S) på en pressträff där hon presenterade regeringens syn på det ekonomiska läget.

Jämfört med den förra prognosen från regeringens budgetproposition i höstas ser det betydligt ljusare ut, enligt finansministern.

– Svensk ekonomi utvecklas väldigt stark, sade hon.

 

 

Flyktingkris bidrar positivt till tillväxt

En del av de ljusare tongångarna beror på att den offentliga konsumtionen ökar som en följd av ökat asylmottagande. Men det är även ökade investeringar och konsumtion jämfört med i höstas.

– Svensk tillväxt är dubbelt så hög som den i Tyskland. Den är en bland de högsta i EU och högst i Norden, sade hon.

I år revideras tillväxten upp med 0,8 procentenheter, jämfört med i höstas. Det innebär att sysselsättningen utvecklas starkt och de stora problemen är att det finns många lediga jobb, där företagen har svårt att hitta rätt kompetens.

– Arbetslösheten har minskat ganska kraftigt. Även långtidsarbetslösheten går ned. Vi har den lägsta ungdomsarbetslösheten, sett till de som inte studerar sedan 2002.

– På kort sikt sjunker arbetslösheten snabbare än vad vi trodde, men sedan går det trögare, sade finansministern.

Trögare på sikt

Det  sker när de nyanlända så småningom kommer in i arbetskraften. Då kommer minskningen i arbetslösheten att mattas av och i stället stiger den något i slutet av perioden.

Magdalena Andersson påpekar att prognosen är osäker. Det som avgör är i vilken utsträckning som nyanlända kommer in i arbete

– Det är nyckeln, sade hon

Finansministern påpekar att prognosen är gjord under förutsättning att regeringen inte kommer att vidta några åtgärder. Så blir det dock inte.

– Vi sitter inte still i stolen, sade hon

Även de offentliga finanserna går åt rätt håll, enligt finansministern.

– Vi har lagt om politiken och ser minskande underskott. 2018 kommer vi ha betydligt lägre underskott än när vi tog över 2014, sade Magdalena Andersson.

Nämnda personer

Magdalena Andersson

Partiledare Socialdemokraterna
Civ. ek (Handelshögskolan i Stockholm. 1992), doktorand (Handelshögskolan i Stockholm, 1992-1995)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00