Färre arbetslösa i augusti

ARBETSLIV. I slutet av augusti var 7,8 procent arbetslösa, eller 371 000 personer.

Månadsstatistiken från Arbetsförmedlingen visar att det är färre nya arbetslösa och fler nyanmälda lediga jobb.

Andelen öppet arbetslösa var 4,4 procent, mot 4,8 procent i augusti förra året. Andelen i åtgärder med aktivitetsstöd var 3,4 procent, jämfört med 3,7 procent ett år tidigare.

– Arbetslösheten fortsätter att sjunka framför allt bland ungdomar och personer som har varit inskrivna under en kortare tid än ett år, säger Arbetsförmedlingens analyschef Mats Wadman.

– Arbetslösheten minskar nu även bland dem med längre inskrivningstider, men i betydligt långsammare takt.

I Arbetsförmedlingens siffror ingår de som är 16–64 år, till skillnad från statistiken från SCB som omfattar 15–74 år, som är EU-standarden.

Antalet nyanmälda lediga platser var i augusti i år 58 757. I augusti förra året fick Arbetsförmedlingen in 51 148 nya jobb.

I SCB:s mätning för augusti var 389 000 personer, eller 7,4 procent, arbetslösa. Säsongsrensat blir arbetslösheten 7,9 procent.

Arbetskraftsundersökningen från SCB visar också att 5 251 000 personer i gruppen 15–74 år ingick i arbetskraften i augusti. Det är 108 000 fler än i augusti förra året. Eftersom antalet 15–74 åringar har ökat med 50 000 personer det senaste året innebär det att de som står utanför arbetskraften har minskat med 58 000 personer sedan augusti 2013. Antalet sysselsatta ökade med 97 000 personer.

Forrige artikel Förslag om mobilförbud för elever dröjer Förslag om mobilförbud för elever dröjer Næste artikel Myndigheter biter sig fast i huvudstaden Myndigheter biter sig fast i huvudstaden
Överblick: AF går på knäna och regeringen flörtar med oppositionen

Överblick: AF går på knäna och regeringen flörtar med oppositionen

ÖVERBLICK. Regeringen öppnar för bredare samarbete med oppositionen. Fackförbund larmar om att trycket på Arbetsförmedlingen är nära bristningsgränsen. Socialministern säger att det var fel att avskaffa beredskapslager. Flygbolag ansöker om rekonstruktion. Läs Altingets överblick.