Falska polisbilar ska stoppas

POLIS. Regeringen vill stoppa privatpersoner som kör runt i bilar som kan förväxlas med polisbilar. Justitieminister Morgan Johansson har nu tillsatt en utredning som ska se över lagen.

Per-Anders Sjögren

Enligt praxis från domstolarna är det inte ett brott om en privatperson kör ett fordon som liknar ett polisfordon, exempelvis en blå-vit-målad Volvo med påklistrade polisdekaler. Däremot är det ett brott att utge sig för att vara polis.

Justitieminister Morgan Johansson (S) konstaterade redan före jul att dagens ordning inte är inte acceptabelt och han har flaggat för att se över lagen. Nu har Johansson gett överåklagare Gunnel Lindberg i uppdrag att utreda och föreslå ändringar för hindra att man kan köra runt i ett fordon som kan förväxlas med polis- eller andra utryckningsfordon. Senast den 1 juli i år ska hon lägga fram sitt förslag.

– Det är helt orimligt att till exempel grovt kriminellt belastade personer kan köra omkring i fordon som är förvillande lika vanliga polisbilar utan att polisen kan ingripa. En sådan ordning riskerar medborgarnas tilltro till rättsväsendet och det är inte acceptabelt, kommenterar Morgan Johansson.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00