Facklig kritik mot kvotering

JÄMSTÄLLDHET. Förslaget om en könskvotering i bolagsstyrelser får ny kritik. Det är inte är statens sak att bestämma över könsfördelningen bland styrelseledamöterna, anser fackförbundet Unionen.

Per-Anders Sjögren

Regeringen överväger att införa en könskvotering i börsbolag och statliga bolag. Det förslag som nu är aktuellt innebär att minst 40 procent av ledamöterna i ett börsbolags styrelse ska vara av vardera kön senast år 2019. Om inte den kvoten är uppfylld kan företaget drabbas av dryga straffavgifter – upp till fem miljoner kronor, enligt förslaget i en departementspromemoria.

En av remissinstanserna är Unionen som avstyrker planerna – båda att i lag reglera könsfördelningen i bolagsstyrelser och förslaget om att införa sanktionsavgifter vid skev könsfördelning

”Det är inte statens roll att reglera könsfördelningen bland de av bolagsstämman valda styrelseledamöterna i aktiemarknadsbolags styrelser eller att i lag anta riktlinjer för hur arbetstagarrepresentanter ska utses ur ett jämställdhetsperspektiv. Det spelar följaktligen ingen roll om en sådan reglering kan antas leda till positiva eller negativa effekter för jämställdheten – eller inte få någon effekt alls.”, skriver Union i remissvaret.

Skyndar på en förändring

LO är dock positivt till förslaget och även om det är relativt få personer som kommer att beröras av  en kvotering så är symbolvärdet stort, enligt LO som också hänvisar till att liknande lagstiftning ha gett bra resultat i andra länder.

Även Ledarna, som organiserat chefer, är positiva och anser att en lagändring påskyndar en positiv förändring av könsfördelningen både i styrelser och andra ledande befattningar i näringslivet.

Bland remissinstanserna på företagarsidan och bland arbetsgivarna är motståndet mot förslaget starkt. En invändning är att det är detta är en fråga som ska regleras av företagen själva, och en jämnare könsfördelning i styrelserna är också på väg, menar de.

Strider mot grundlag

En annan invändning är att en kvotering som slås fast i en lag kan strida mot äganderätten och näringsfriheten då aktieägarnas rätt att utse styrelserepresentanter ersätts med en lagstiftning om kvotering.

Flera av remissinstanser vänder sig också mot att utredningen inte har analyserat om planerna går att förena med den svensk grundlagen. Det är också en kritik som Kammarrätten i Sundsvall för fram och bristen på en sådan konstitutionell analys gör att det inte går att ta ställning till förslaget. Liknande kritik har tidigare kommit från Advokatsamfundet.

Läs också: Advokater sågar förslag om kvotering

En rad andra instanser pekar på en annat rättsligt problem: att en kvotering i själv verket är diskriminerande. Att låta kön avgöra vid tillsättningen av styrelseledamöter står i strid med principen om likabehandling och icke-diskriminering, menar bland andra Arbetsgivarverket.

 

 


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00