Extra åtgärder för att klara tuff regeringsbildning

VAL. Talmannen Per Westerberg (M) har redan i förväg sonderat med de vice talmännen för att enas om hur man ska hitta en regeringsbildare.

 

– Det är en relativt komplicerad regeringsbildning, sade Per Westerberg på en presskonferens i riksdagen på tisdagen.

Därför har han redan innan han träffar partiledarna träffat de tre vice talmännen för att diskutera processen.

Per Westerberg pekar på att den person som får i uppgift att bilda regering inte bara ska klara omröstningen i riksdagen, där en majoritet inte får rösta emot förslaget om statsminister, utan också ha förutsättningar att få igenom budgeten i riksdagen.

– Den svåraste frågan för en regeringsbildare är att få igenom sin budget, inte att klara en förtroendeomröstning, sade Westerberg.

Han menar att en regering som inte får igenom budgeten inte kan regera och att det i så fall kan bli en regeringskris.

De fyra talmännen representerar de fyra största partierna i den sittande riksdagen. Genom att föra löpande samtal i denna grupp hoppas Westerberg att möjligheterna att få fram en regeringsbildare som klarar både förtroendeomröstning och budget ökar.

Talmannen påpekade också att med den process som följer är det tidigaste datum för förtroendeomröstning om statsminister i riksdagen den andra oktober.

Men samtalen med partiledarna och talmannen börjar direkt.

– Vi avser att starta sonderingsprocessen i morgon (onsdag).

Westerberg kommer att ha en runda där han talar med alla åtta partiledare. Men han tror att det kan behövas mer än så.

– Jag misstänker att det behövs flera sonderingsrundor.

29 september tar den nyvalda riksdagen plats.  Den första uppgiften blir att välja en ny talman. Det blir han eller hon som ska slutföra jobbet med att presentera ett förslag på ny regeringsbildare för riksdagen. Men Per Westerberg kan tänka sig att fortsätta som talman.

– Jag står alltid till förfogande för det som partiet pekar på.

Den 30 september, dagen efter val av talman, är det officiella öppnandet för riksdagen.

Tidigast den 2 oktober kan riksdagen hålla förtroendeomröstning om statsminister och regeringsbildare. Dagen efter skulle statsministern kunna läsa upp regeringsförklaringen.

 

 

 

Forrige artikel S stänger dörren för Vänsterpartiet S stänger dörren för Vänsterpartiet Næste artikel Högre avgifter för kärnavfall skapar strid Högre avgifter för kärnavfall skapar strid