Om  
Ingvar Carlsson

Ex-statsminister först att få akademisk hederstitel

Ingvar Carlsson är den förste att utnämnas till hedersledamot vid Lunds universitet. Hans politiska gärning är vida känd, men kanske inte hans kopplingar till Lund. Nu fortsätter han sitt akademiska avancemang.

Ingvar Carlsson är den förste att bli hedersledamot vid Lunds universitet.
Ingvar Carlsson är den förste att bli hedersledamot vid Lunds universitet.Foto: Claudio Bresciani/TT
Albin Bohlin

Under 1950-talet skrevs Ingvar Carlsson in som student vid Lunds universitet och några år senare avslutade han sin magisterexamen i statsvetenskap. Under tiden i Lund blev Ingvar Carlsson kontaktad av Tage Erlander, även han en Lundaalumn, för att bli hans sekreterare. Förutom att vara Socialdemokraternas partiordförande och Sveriges statsminister har han även varit utbildningsminister under en mandatperiod på 60-talet.

Lunds universitet har instiftat utnämningen till hedersledamot för att uppmärksamma någon som har gjort ”enastående insatser i offentlig eller enskild verksamhet och som haft stor betydelse för särskilt Lunds universitet, men också för samhället i stort”. Antalet hedersledamöter kan vara högst fem och som ett yttre tecken får hedersledamöterna ett diplom och en kavajnål.

Ingvar Carlsson är den förste att utnämnas till hedersledamot vid Lunds universitet. Han blev hedersdoktor vid samma lärosäte 1989 och har sedan dess fortsatt att hålla kontakten med universitetet. Under universitets årshögtid den 26 januari installerades den tidigare statsministern som hedersledamot, detta för ”enastående insatser för vårt land”.

Nämnda personer

Ingvar Carlsson

Tidigare statsminister, partiledare socialdemokraterna
pol. mag. företagsekonomi (Lunds uni., 1955)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00