EU trappar upp kampen mot skatteflykt

SKATTER. EU-kommissionen har beslutat att lägga fram ett lagpaket som ska skingra dimridåerna kring specialerbjudanden till storföretag om förmånlig skatt och sätta stopp för upplägg där bolag är verksamma i en medlemsstat men betalar skatt någon annanstans.

Kristina Gauthier Reberg

Kommissionen hade på onsdagen en första riktlinjedebatt om vad som kan göras för att få en mer rättvis och öppen hållning till beskattning inom EU. Resultatet blev ett beslut att i mars lägga fram ett lagstiftningspaket.

– Olämplig beskattningspraxis och skadliga beskattningsmetoder hotar i bakgrunden. Öppenhet och samarbete är deras naturliga fiender, säger skattekommissionär Pierre Moscovici.

– Det är dags att inleda en ny period av öppenhet mellan skatteförvaltningarna, en ny era av solidaritet mellan länderna, för att säkerställa en rättvis beskattning för alla.

Medlemsstaterna ska informera mera

En del i kommissionens paket mot skatteflykt blir att medlemsstaterna ska informera varandra mer om avtal om bolagsbeskattning. Nu är deras plikt att göra det begränsad, och det kan vara svårt för ländernas skattemyndigheter att avgöra var ett bolag egentligen har den verksamhet som ger beskattningsbar vinst.

Det är dags att inleda en ny period av öppenhet.

Pierre Moskovici
EU-kommissionär

I höstas kom avslöjanden om hur skattemyndigheten i Luxemburg, hemland för kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker, hjälpt över 300 internationella företag med förmånliga skatteupplägg. På så sätt snuvades andra medlemsstater på bolagsskatt.

EU-kommissionen granskar nu skatteavtal som Luxemburg, Irland, Belgien och Nederländerna har med multinationella företag. Kommissionen har också uppmanat alla medlemsstater att lämna in uppgifter om sin praxis när det gäller skatteavtal med företag.

 

Pressmeddelande från EU-kommissionen

 


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00