EU stoppar process om second hand-moms

SKATTER. EU-kommissionen lägger ner sin process mot Sverige om moms på ideella föreningars försäljning. Det meddelade kommissionen på torsdagen. Men det betyder inte att problemet för ideella second hand-butiker är löst.

Regeringen fick på torsdagsmorgonen besked om att EU-kommissionen inte kommer att gå vidare med den process om moms på ideell verksamhet som inleddes 2008. Kommissionen tycker visserligen fortfarande att det är fel att ideella föreningar i Sverige slipper moms, men anser inte längre att det påverkar unionens inre marknad.

Men parallellt med kommissionens hot om att dra Sverige inför EU-domstolen har Högsta förvaltningsdomstolen slagit fast att bara butiker med begränsat öppethållande och mest ideellt arbetande personal kan slippa moms, utan att det strider mot EU-reglerna.

Skatteverket har tolkat domen som att butiker som har öppet mindre än 24 timmar i veckan och där minst 60 procent av personalen arbetar ideellt slipper moms. Övriga butiker ska från och med i år betala 25 procents moms på försäljningen.

Finansdepartementet arbetar vidare med att hitta en lösning på frågan om moms i de butiker som har längre öppettider och färre ideellt arbetande i butikspersonalen.

– Det är positivt att kommissionen efter diskussioner med oss har beslutat att lägga ned ärendet. Det ger oss en säkrare grund i vårt arbete med att lösa situationen för de ideella föreningar som nu tvingats betala moms, säger finansminister Magdalena Andersson i en kommentar.

Inom den ideella sektorn är lättnaden stor efter EU-kommissionens beslut. Nu väntar man sig att regeringen ska komma med en snabb lösning.

– Runt om i landet lägger verksamheter ned, så vi förutsätter att det kommer en retroaktiv lösning som ser till att de föreningar som redan momsregisterat sig får tillbaka sina pengar, säger Caroline Andermatt, ordförande för organisationen Ideell Second Hand och vd för Myrorna.

 

Forrige artikel Ingen höjning av arvode till nämndemän Næste artikel Tyskland lovar underlätta Vattenfalls kolaffärer
Överblick: S rusar i opinionen och uppehållstillstånd i fara

Överblick: S rusar i opinionen och uppehållstillstånd i fara

ÖVERBLICK. Coronakrisen har gjort att stödet för Socialdemokraterna skjuter i höjden. Flera som har sitt uppehållstillstånd knutet till arbete riskerar att förlora det, varnar Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik. Personal på Statens servicecenter exponeras för smitta. Läs Altingets överblick.