EU-ministrar körde fast om flyktingfördelning

MIGRATION. EU:s justitie- och migrationsministrar kunde inte finna en gemensam lösning för att fördela flyktingar mellan länderna. Ministrarna skjuter i stället frågan framför sig till nästa möte och Sveriges migrationsminister Morgan Johansson håller öppet för att tvinga länder att ta emot fler flyktingar.

Morgan Johansson är inte främmande för att en kvalificerad majoritet av länderna i ministerrådet driver igenom kommissionens förslag om att  fördela flyktingar.
Morgan Johansson är inte främmande för att en kvalificerad majoritet av länderna i ministerrådet driver igenom kommissionens förslag om att  fördela flyktingar.Foto: European Union, 2015
Per-Anders Sjögren

Mötet i Bryssel på måndagen visade stora sprickor i solidaritet mellan EU-länderna när det gäller att ta itu med flyktingkrisen.

En rad öst- och centraleuropeiska EU-länder motsätter sig kommissionens förslag att fördela 120 000 flyktingar som finns i Grekland, Italien och Ungern.

Ministerrådet antog dock en slutlig fördelning av de 40 000 flyktingar i Italien och Grekland och som EU-ledaren enades om i juni. Men förslaget från EU-kommissionen i förra veckan att fördela ytterligare 120 000 personer fick inte uppbackning.

Polskt motstånd

– Vi vill ha det klargjort i slutsatserna att processen att fördela människor mellan länderna ska vara baserat på frivillighet, sade den polska statssekreteraren Piotr Stachanczyk, medan andra länder helt enkelt inte vill höra talas om en ny fördelning, rapporterar Altingets danska redaktion från mötet.

Fakta
Kvalificerad majoritet i rådet

Ett beslut ska samla 55 procent av EU-länderna, det vill säga 16 av 28 länder och som samtidigt motsvarar 65 procent av EU:s befolkning.
Fyra länder eller fler som har minst 35 procent av EU:s befolkning kan blockera ett beslut (blockerande minoritet).

Både Tyskland och Frankrike uttryckte besvikelse över bristen på enighet bland EU-länderna.

– Europa är inte ett Europa a la carte. Om EU ska lösa denna humanitära utmaning måste alla länder leva upp till sitt ansvars, sade Frankrikes inrikesminister Bernard Cazeneuve.

Det låsta läget fick EU:s ordförandeland Luxemburg att skramla med vapnen och påminna om att detta är ett beslut som inte kräver enighet bland länderna.

– Vi har ett principavtal som backas upp av backas upp av en stor majoritet och det kan vi arbeta vidare med, sade Luxemburgs inrikesminister Jean Asselborn efter mötet.

Minoriteten kan köras över

Sveriges migrationsminister Morgan Johansson (S) pekade på att majoriteten för en fördelning av flyktingar har vuxit och att det inte finns någon minoritet av länder som kan blockera ett beslut.  Han är därför inte främmande för att en kvalificerad majoritet driver igen kommissionens förslag på nästa möte med justitie-, inrikes-, och migrationsministrarna. Det skulle innebära att man tvingar de sex länder som motsätter sig förslaget att ställa upp på det.

–Men det är en situation som vi alla upplever, att man ibland måste göra sådant som man inte vill bara för att omständigheterna kräver ett politiskt ledarskap. Och EU måste kunna utöva det politiska ledarskapet nu, sade Johansson på en pressträff efter mötet.

De länder som i nuläget inte godtar kommissionens planer är Ungern, Tjeckien, Slovakien, Polen Lettland och Rumänien.  Det ordinarie mötet med ministerrådet är planerat till den 8 oktober. Men redan på tisdag i nästa vecka, den 22 september, kommer ett nytt extra möte att hållas med migrationsministrarna. Det meddelade ordförandelandet Luxemburg på tisdagskvällen. På mötet ska ett nytt försök göras för att förmå EU-länderna att fatta ett beslut om att omfördela 120 000 flyktingar. 


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00