EU-ledare rensade luften i flyktingkrisen

TOPPMÖTE. EU:s ledare har enats om att öka stödet till de länder utanför unionen som pressas av flyktingkrisen och kriget i Syrien.

Foto: EU-kommissionen
Per-Anders Sjögren

Tidigare i veckan beslutade EU:s migrationsministrar 120 000 flyktingarna ska fördelas bland EU:s länder för att avlasta Italien och Grekland. Det var ett beslut som dock splittrade unionen och fyra länder rösta emot omfördelningen. Den frågan kan få juridiska följder sedan Slovakien aviserat att landet inte kommer att följa beslutet. Den senaste tiden har också tongångarna mellan EU-länder varit hårda. Och på mötet kunde så detta ventileras.

– Mitt mål för toppmötet var att stoppa den offentliga fingerpekande mot varandra genom att ta en ärlig diskussion mellan ledarna om problemen och möjliga lösningar, sade Donald Tusk, Europeiska rådets ordförande, som beskrev stämningen som "mycket bättre än förväntat”, rapporterar Altingets danska redaktion.

"Pragmatisk"

Den svenska statsministern Stefan Löfven beskrev stämningen som ”pragmatisk, men inte hård och antagonistisk”.

Med frågan om att fördelas flyktingar mellan EU-länderna tillfälligt löst kunde EU:s stats- och regeringschefer nu enas om om hur unionen ska agera för att stöta de grannländer som får ta emot merparten av dem som flyr undan kriget i Syrien.

Det innebär att EU, och därmed medlemsländerna, ska bygga på insatserna i FN:s särskilda livsmedelsprogram och stödet till flyktingkommissarien med minst en miljard euro. Även stödet till Libanon, Jordanien och Turkiet ska öka genom de EU-fonder som finns.

EU avser också att stärka samarbetet med Turkiet för att hantera flyktingströmmar. Även stödet till länder på västra Balkan ska öka. Ytterligare en åtgärd är att stärka kontrollerna vid EU:s yttre gränser och EU:s ledare ser framför sig att Frontex och Europol får ytterligare resurser.

Stats- och regeringscheferna enades också om så kallade hotspots, särskilda EU-stödda mottagningsplatser i framförallt Grekland och Italien för att registrera asylsökanden. Dessa ska finnas på plats senast i slutet av November.

 


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00