EU-kommissionen varnar Sverige för ränteavdrag

SKATTER. EU-kommissionen ställer Sverige i skamvrån för generösa skatteregler för bostadslån. Det uppmuntrar hushållen att skuldsätta sig, driver upp bostadspriserna och ökar risken för finansiell instabilitet, varnar kommissionen i en rapport.

De generösa ränteavdragen i Sverige får bostadspriserna att skjuta i höjden, menar EU-kommissionen.
De generösa ränteavdragen i Sverige får bostadspriserna att skjuta i höjden, menar EU-kommissionen.Foto: Foto: JM
Kristina Gauthier Reberg

I den årliga rapporten Skattereformer i EU:s medlemsstater konstaterar EU-kommissionen att flera länder har någon form av skattereduktion för bostadsräntor. Men de är nu i färd med att ändra reglerna så att det inte blir fullt så förmånligt att ta lån.

Spanien och Irland slopade avdrag för låneräntor 2013, Nederländerna och Finland minskar avdragen successivt. I Nederländerna gäller för nya lån att man får avdrag för räntor bara om lånet amorteras inom 30 år. I Finland fick man förr avdrag för 85 procent av räntekostnaden, det ska ner till 50 procent 2018.

Flera andra medlemsstater minskar andelen av räntorna som man får skattereduktion för.

De enda länder som inte gör några förändringar på det här området är Bulgarien, Italien och Sverige. Men Bulgarien har sedan länge stränga regler för ränteavdrag; de ges bara till unga gifta par och bara för en del av lånet. Och Italien har som motvikt höjt fastighetsskatten.

”Sverige, däremot, har ett skattesystem med generösa regler för ränteavdrag som sannolikt har bidragit till hushållens höga skuldsättning och till höga bostadspriser”, skriver EU-kommissionen. ”Det kan således finnas behov av reformer som minskar incitamenten i skattesystemet att dra på sig skulder.” Ett alternativ är enligt kommissionen att höja fastighetsskatten.

 

EU-kommissionens rapport

 

Politikerna ovilliga att göra det dyrare att låna (14 oktober)

 

 

Dokumentation

Andra EU-länder med ränteavdrag är på väg att göra dem mer generösa. Här finns hela listan



E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00