EU hoppas lösa familjers livspussel

FAMILJ. EU-kommissionen gör ett nytt försök att ta fram en modell för föräldraledighet som medlemsländerna och parlamentet kan ställa upp på.

Foto: Pixabay
Kristina Gauthier Reberg

Det förslag till nya regler för mammaledighet som kommissionen lade fram 2008 fastnade redan samma år i beslutsmaskineriets kvarnar, och maldes ned. I juli i år drogs förslaget tillbaka efter sju års fruktlösa försök att få till en överenskommelse.

Nu tar kommissionen sats igen, och presenterar en färdplan för en ny föräldraförsäkring.

De nya, gemensamma regler som kommissionen tänker sig är bland annat rätt till flexibelt arbete, som distansjobb och flextid.

Fallgroparna ska undvikas

Kommissionen vill också göra ett nytt försök att förbättra direktivet om mammaledighet, trots de gångna sju årens misslyckanden. Men den här gången tänker kommissionen undvika de värsta stötestenarna.

Det kan bli förslag om möjligheter för mammor att amma när de har börjat jobba igen, och skydd mot uppsägning på grund av mammaledighet.

Däremot blir det inte några nya förslag om obligatorisk mammaledighet. Sverige och flera andra länder har hela tiden varit stenhårt emot det, och ministrar från både Alliansregeringen och den nya rödgröna regeringen har argumenterat emot på ministerråd i Bryssel.

– Man har inte riktigt har reflekterat över vad det innebär. Det finns goda möjligheter att komma överens om att kvinnor ska ha rätt att vara föräldralediga men att det inte ska vara obligatoriskt. Framför allt måste männen kunna få vara hemma med barnen om inte kvinnan vill, sade jämställdhetsminister Nyamko Sabuni (FP) när hon diskuterade kommissionens förslag i riksdagens EU-nämnd inför ett rådsmöte i december 2008.

– Det är gammaldags att prata om mammaledighet och inte prata om föräldraledighet, instämde arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) i EU-nämnden sju år senare, inför ett rådsmöte i december förra året.

Pappor är också föräldrar

Och den här gången ser kommissionen också pappor som föräldrar. Bland de tänkbara kommande förslagen finns regler som ska locka fler pappor att vara hemma med barnen.

De förslag som kommissionen planerar att lägga fram ska underlätta inte bara för föräldrar, utan också för personer som vårdar gamla eller sjuka anhöriga.

Bakgrunden till kommissionens nya försök att få till stånd gemensamma regler för föräldraledighet och vård av anhöriga är att sysselsättningsgraden för kvinnor i EU är bara 63,5 procent, mot männens 75 procent. Många kvinnor arbetar deltid, och deras lön är 63 procent av männens lön. Och orsaken är att kvinnorna har ansvaret för hem, barn och vård av anhöriga.

Ojämlikheten fortsätter in på ålderns höst. Efter deltidsjobb och många år hemma är kvinnornas pension i genomsnitt 61 procent av männens.

Svårigheterna att kombinera familj och jobb leder också till låga födelsetal, vilket i längden innebär krympande befolkning med en stor andel gamla. Det får i sin tur negativa effekter på ländernas offentliga finanser, konstaterar kommissionen.

Kommissionen tycker att det är nödvändigt att EU griper in med gemensamma regler för att lösa familjernas livspussel. Utan gemensamma lösningar kan en del medlemsstater dra sig för att införa nya regler, eftersom det kan påverka deras konkurrenskraft gentemot andra medlemsländer, skriver kommissionen i färdplanen.

Dokumentation

 

Kommissionens färdplan: New start to address the challenges of work-life balance faced by working families

 



E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00