Analys av 
Thomas Lauritzen

Politisk balansgång när EU-chefen kandiderar till sitt eget jobb

Lite till alla, men inte för mycket till någon. Ursula von der Leyens tal till Europaparlamentet kan ses som startskottet till en kampanj för att få fem år till i toppen av EU-kommissionen. Men hon kan få svårt att vinna majoritet.

En balansakt mellan höger och vänster, norr och syd. Ursula von der Leyen väntas ställa upp för omval när EU-kommissionen byts ut nästa år.
En balansakt mellan höger och vänster, norr och syd. Ursula von der Leyen väntas ställa upp för omval när EU-kommissionen byts ut nästa år.Foto: Jean-Francois Badias/AP
Thomas Lauritzen

STRASBOURG. Allt som saknades var en brölande kronhjort i dimma när EU-chefen på onsdagsmorgonen målande beskrev behovet av att ta hand om Europas natur.

– Från de vidsträckta barrskogarna i norr och öster och de sista urskogarna av ek och bok i Centraleuropa till korkekskogarna i södra Europa ger våra skogar oersättliga varor och tjänster, sade Ursula von der Leyen i sitt stora årliga tal inför de mer än 700 europeiska folkvalda i Strasbourg.

– Förlusten av denna natur är förödande inte bara människors försörjning, utan också deras känsla av tillhörighet. Vi måste skydda den, sade den tyska kommissionsordföranden.

Altinget logoEU
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget eu får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00