Ernkrans ger ex-minister uppdrag att utreda

NAMN. Nu tillsätts en utredning om att se över forskningsinfrastrukturen i Sverige. Till särskild utredare har utbildningsdepartementet utsett Tobias Krantz.

Ministern för högre utbildning och forskning, Matilda Ernkrans (S), tillsätter nu en utredning för att höja kvaliteten på infrastrukturen för forskning. Utredningen ska se över organisation, styrning och finansiering på nationell nivå.

Utredningen ska föreslå finansieringsformer av infrastrukturen kring forskningen. Därtill ska utredningen föreslå ett nationellt system för hur man ska prioritera infrastruktursatsningar.

Riksdagsledamot och minister 

Tobias Krantz är utsedd till särskild utredare. Han var tidigare chef för Svenskt Näringslivs avdelning för utbildning, forskning och innovation. I januari i år meddelades det att Krantz slutar som chef för avdelningen och att Magnus Wallerå utsetts till att efterträda honom.

Krantz var riksdagsledamot för Folkpartiet från 2002 till 2010. Han utsågs till högskole- och forskningsminister i Fredriks Reinfeldts regering 2009. Den posten hade han fram till valet 2010.

Han var även ledamot i Skolkommissionen som lämnade över sitt betänkande 2017.

Utredningen ska redovisas senast den 31 maj 2021.

Forrige artikel Överblick: Historiskt lågt skatteunderlag och Sabuni avfärdar kritik som skvaller Överblick: Historiskt lågt skatteunderlag och Sabuni avfärdar kritik som skvaller Næste artikel Muf:s ordförande lämnar politiken Muf:s ordförande lämnar politiken
Sacoförbund: Akademikernas företag får inte slarvas bort i krisen

Sacoförbund: Akademikernas företag får inte slarvas bort i krisen

DEBATT. Coronakrisens konsekvenser är mycket kännbara för egna företagare, där mycket samhällsviktig kompetens finns. Regeringens senaste förslag om stöd till enskilda firmor räcker inte. Nu krävs flera tydliga och snabba insatser, skriver Sacos Göran Arrius tillsammans med ordföranden för 14 Sacoförbund.

Debatt: Snäva examensmål möter inte barncancersjukas behov

Debatt: Snäva examensmål möter inte barncancersjukas behov

DEBATT. Att regeringen vill satsa på att utbilda framtidens lärare för att kunna möta behoven hos barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar är positivt, men deras definition är för snäv. Det skriver Thorbjörn Larsson och Katarina Gold, Barncancerfonden.