Erna Solberg ställer upp för omval – siktar mot statsministerposten

I 19 år har Norges tidigare statsminister Erna Solberg varit partiledare för Høyre. Nu vill hon bli omvald – och partiets statsministerkandidat i valet 2025.

I åtta år var Erna Solberg Norges statsminister. Nu siktar hon på att återigen leda landet, efter valet 2025. 
I åtta år var Erna Solberg Norges statsminister. Nu siktar hon på att återigen leda landet, efter valet 2025. Foto: Javad Parsa/NTB/TT
Miranda Olsson

I en stor intervju med Aftenposten meddelar Erna Solberg, Norges statsminister mellan 2013–2021, att hon åter siktar på statsministerposten efter valet 2025.

Hon har varit partiledare för den norska motsvarigheten till Moderaterna, Høyre, sedan 2004 men har än så länge inga planer på att ge sig.

– Jag känner att jag har mer att ge och tycker att det är motiverande att jobba med en riksdagsgrupp som är väldigt aktiv, som är engagerad i att utforma ny politik.

Høyre väljer sin partiledare för två år åt gången.

Läs också

Erna Solberg avfärdar att hon, genom att fortsätta, inte ger rum för förnyelse i partiet.

– Jag gjorde en seriös bedömning efter valet 2021. Är det klokt att jag fortsätter eller slutar nu? Vi hade många samtal kring de frågorna då. Sedan fick jag mycket feedback om att det var en bra idé för mig att fortsätta, säger hon till Aftenposten.

Den tidigare statsministern har fått förfrågningar om toppjobb i utlandet, men bestämt sig för att det är Norge som ska vara hennes bas. 

Artikeln är översatt från norska Altinget

Nämnda personer

Erna Solberg

Partiledare Høyre, ledamot i stortinget
Cand. mag. sociologi, politik, statistik, socialekonomi (Universitet i Bergen, 1986)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget