Enklare hälsoundersökningar för flykting

MIGRATION. Förenklade hälsoundersökningar och behandling hos privattandläkare är några av förslagen till regeländringar som SKL, Sveriges kommuner och landsting, anser behövs för att klara av flyktingsituationen. 

För att klara flyktingsituationen anser SKL att regelverket behöver förändras på en rad olika områden. Organisationen publicerade på tisdagen en lista över akuta åtgärder som måste vidtas för att Sveriges landsting ska klara av flyktingkrisen. Altinget summerar förslagen inom hälso- och sjukvård:

  • Se över möjligheten att förenkla hälsoundersökningar.
  • En förordning som reglerar Migrationsverkets skyldighet att underrätta landstingen om asylsökande. Detta för att landstingen ska kunna komma i kontakt med dem och erbjuda en hälsoundersökning.
  • En förordning i stil med den som beskrivs ovan men som gäller nyanlända, om de inte fått en undersökning under asyltiden. 
  • Samordningsnummer till alla asylsökande. I dag använder landstingen så kallade reservnummer, men det uppstår situationer där asylsökande har flera reservnummer och förväxlingar sker. Därför vill SKL att asylsökande tilldelas ett samordningsnummer som motsvarar ett personnummer och gäller i hela landet.
  • Möjlighet för privattandläkare att behandla asylsökande. I dag utförs behandlingar bara hos folktandvården, för att klara den ökade belastningen föreslår nu SKL att flyktingar ska kunna få tandvård även av privattandläkare. 
Dokumentation

Hela listan finns att läsa här



E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00