Enklare för nyanlända att möta myndigheter

INTEGRATION. Myndigheter under samma tak en dag i veckan ska leda till smidigare etableringsprocesser för nyanlända. I tisdags påbörjades ett nytt projekt.

Pilotprojektet ”Mötesplatser och information” i Norrköping ska varje tisdag underlätta för nyanlända att möta representanter från Migrationsverket, Skatteverket Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Pensionsmyndigheten och kommunen på servicekontoret.

– Tanken är att det kommer att leda till en smidigare etableringsprocess för de nyanlända. Det innebär även att det effektiviserar myndigheternas arbete, säger Louise Andersson, projektledare på Försäkringskassan, till Altinget.

Under hela 2015 varar projektet. Även Alingsås, Ljusdal och Borlänge kommer att ingå. Inga ytterligare kostnader är avsatta för att driva projektet, utan det ska ingår i ordinarie budget.

– Eftersom aktörerna kommer att finnas under samma tak, kommer det även krävas att nya arbetssätt och rutiner arbetas fram, menar Louise Andersson.

I slutet av året ska projektet utvärderas. Respektive myndighet ska då avgöra om det är värt att utvecklas, men förhoppningen är att liknande projekt ska spridas över hela landet.

Forrige artikel Köttbullar ska ursprungsmärkas Næste artikel Risk för olämplig nämndeman med friare val