Enighet om att snabba på med terrorlagar

TERRORBEKÄMPNING. Regeringen och oppositionen är ense om att snabba på processen för att få nya åtgärder mot terrorism på plats, enligt inrikesminister Anders Ygeman.

På onsdagen inleddes de överläggningar kring nya insatser mot terrorism som regeringen har aviserat tidigare. Samtalen sker mellan regeringen, de fyra borgerliga partierna och Vänsterpartiet. Efter det första mötet sade inrikesminister Anders Ygeman (S) att det finns en vilja att få åtgärderna på plats.

En del av de förslag som nu är på bordet har regeringen planerat sedan länge. Och enligt Ygeman är målet både från regeringen och riksdagspartierna att snabba på processen. För riksdagens del kan det exempelvis gälla att förkorta motionstiden på de förslag som kommer från regeringen.

– Men även om vi är beredda att få åtgärder snabbt på plats så förändrar inte det kravet på rättssäkerhet och integritet, sade han efter samtalen.

Regeringen har sedan tidigare flaggat för en rad förslag, bland annat en skärpt vapenlag där vapenbrott ska straffas i ett tidigare skede samt hårdare regler som hindrar att svenska pass missbrukas. Ygeman räknar med att båda dessa förslag kommer att läggas fram som lagrådsremisser före jul. Ett annat förslag gäller en lag som ska hindra att personer reser utomlands för att delta i terrordåd och terrorträning samt finansiering av sådana resor. En proposition ska läggas på riksdagens bord före jul. Sedan är det upp till riksdagen hur snabbt den kan behandlas. Ygeman har tidigare räknat med att lagen kan träda i kraft tidigt nästa år.

Forrige artikel OECD bekräftar: Sverige har lägst utbildningspremie  OECD bekräftar: Sverige har lägst utbildningspremie Næste artikel M vill ytterligare skärpa flyktingpolitiken M vill ytterligare skärpa flyktingpolitiken