Ekström tar över Ernkrans portfölj – kritiserade studiestödet en prioritet

Utbildningsminister Anna Ekström (S) tar vid där Matilda Ernkrans (S) slutade. En av Ekströms prioriteringar i rollen som ansvarig för högre utbildning och vuxnas lärande blir att se till att omställningsstudiestödet kommer på plats, berättar hon i en intervju med Altinget. 

Anna Ekström tar över ansvarsområdet för vuxnas lärande efter tidigare minister för högre utbildning och forskning, Matilda Ernkrans (S), som blir biståndsminister i den nya regeringen. 
Anna Ekström tar över ansvarsområdet för vuxnas lärande efter tidigare minister för högre utbildning och forskning, Matilda Ernkrans (S), som blir biståndsminister i den nya regeringen. Foto: Henrik Montgomery/TT/Claudio Bresciani/TT
Rebecka Prahl

Statsminister Magdalena Anderssons nya regering, som presenterades under tisdagen, innebär en ommöblering på utbildningsdepartementet. 

Utbildningsminister Anna Ekström (S) får en ny kollega, skolminister Lina Axelsson Kihlblom (S), som dessutom tar över hennes ansvarsområden förskola, skola och gymnasieskola. 

Själv behåller Ekström ansvar för komvux och folkhögskolorna, men tar också över Matilda Ernkrans (S) portfölj, högre utbildning och forskning, efter att Ernkrans blir ny biståndsminister. 

Ekström har bland annat suttit tio år som vice ordförande i Uppsala universitets styrelse. I tre år var hon ordförande i Linköpings universitetsstyrelse. Utöver det var hon i tio år ordförande för Saco och har under många år varit ledamot och vice ordförande för en avdelning i Kungliga ingenjörsvetenskapsakademien.  

– Jag har decennier av erfarenhet från det här området, konstaterar Anna Ekström och fortsätter:

– Jag har egentligen mycket längre erfarenhet av att arbeta med universitets- och högskolefrågor än vad jag har med skolfrågor. Så jag tycker att det är väldigt roligt, säger hon till Altinget.

Det är inte första gången ministerkollegorna arbetar nära varandra. Lina Axelsson Kihlblom och Anna Ekström har arbetat ihop tidigare, nämligen när Ekström var generaldirektör för Skolverket och ledde Skolkommissionen 2015-2017. Axelsson Kihlblom satt som ledamot i kommissionen. Nu ska de genomföra flera förslag som togs fram redan då. 

– Här finns en tydlig kontinuitet. De förslag som jag har arbetat så hårt för att genomföra, som Lina Axelsson Kihlblom nu kommer jobba vidare med, det är förslag som i väldigt stor utsträckning kommer från Skolkommissionen, säger Ekström. 

– Det gäller gemensam antagning, stopp för köer, att anpassa skolpengen till vilket ansvar olika skolor har. Dessa förslag är ett resultat av Skolkommissionens arbete. 

Altinget logoUtbildning
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget utbildning får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.