Dousa: M borde samarbeta mer med L

För att vinna väljare över blockgränsen menar Timbros vd Benjamin Dousa att Moderaterna bör fördjupa samarbetet med Liberalerna. ”Det finns sakpolitiska skäl att få in L mer i den borgerliga gemenskapen”, säger han.

Timbros vd Benjamin Dousa tycker att Ulf Kristersson (M) ska samarbeta mer med Nyamko Sabuni (L).
Timbros vd Benjamin Dousa tycker att Ulf Kristersson (M) ska samarbeta mer med Nyamko Sabuni (L). Foto: Timbro, Johan Nilsson/TT, Fredrik Sandberg/TT
Johan Manell

Benjamin Dousa är i dag vd på tankesmedjan Timbro. Tidigare var han ordförande för Moderata ungdomsförbundet (Muf) och en som tidigt var ute och sa att M borde samarbeta med SD.

Nu varnar Dousa i sin nya roll för SD:s åsikter i bidragspolitiken.

– När vi har tittat på de olika partiernas bidrags- och socialförsäkringspolitik så drar Sverigedemokraterna långt till vänster. Det är till och med så att SD står till vänster om Vänsterpartiet i hur generös a-kassan ska vara, säger han till Altinget.

Därför tycker Benjamin Dousa att Moderaterna ska fokusera på att fördjupa samarbetet med Liberalerna. Framförallt i den ekonomiska politiken.

– L har ju en av sina skickligaste företrädare, Mats Persson, där och värderingsmässigt och sakpolitiskt står man väldigt nära varandra. Det finns sakpolitiska skäl att få in L mer i den borgerliga gemenskapen.

I en mätning som Timbro har beställt har tankesmedjan tittat närmare på potentiella blockbytare. Personer som i dag har S, V, C eller MP som förstahandsval men M, KD eller L som andrahandsval. Blockbytarna bryr sig mer om ekonomisk politik och jobbpolitik än övriga väljare. Och det är därför Dousa menar att M borde ha sitt fokus där och samarbeta tätare med L.

– Man skulle redan nu kunna börja snickra på gemensamma reformförslag om det blir maktskifte. Så att man kan ha det presenterat i god tid innan valet.

Dousa menar att det även borde ligga i Sverigedemokraternas intresse att locka fler väljare till L.

– Jag tycker att Sverigedemokraterna också måste ta ett helhetsansvar. Om de växer med en eller två procentenheter på Moderaterna eller Kristdemokraternas bekostnad så ökar ju det inte sannolikheten att få en ny regering. Det är ju ändå huvudfokus. Så även SD måste ta ett större ansvar och låta L vinna marginalväljare från till exempel S och C.