Dörren till Natostudie definitivt stängd

FÖRSVAR. Trots att fler partier pressar på så blir det ingen konsekvensutredning om ett svenskt medlemskap i Nato. Det slår försvarsminister Peter Hultqvist (S) nu fast.

- Vi kommer inte att ta initiativ till en Natoutredning, sade Hultqvist under en frågestund i riksdagen på torsdagen.

Utredaren Tomas Bertelman föreslog i förra veckan att effekterna av ett svensk medlemskap i Nato bör utredas djupare och att det finns fördelar om de kan ske tillsammans med Finland. Men försvarsminister Hultqvist håller fast vid sin tidigare linje och tänker inte gå vidare i frågan. Motivet är att Sverige inte ska söka medlemskap i Nato och då finns inget skäl att utreda saken.

Moderaterna tydligare

Samtidigt tar nu Moderaterna klart ställning för en utredning. När Moderaterna, som är anhängare av ett Natomedlemskap, satt i regeringen var tunga företrädare avvaktande till en utredning om för- och nackdelar med ett medlemskap. De tre andra borgerliga partierna har varit för en sådan utredning. Nu tar även M upp den tråden och partiet en särskild studie ska genomföras, helst tillsammans med Finland.

”Vi förväntar oss att den S-ledda regeringen tar initiativ till en sådan Natostudie”, skriver Karin Enström utrikespolitisk talesperson (M) och tidigare försvarsminister, på Expressens debattsida.

Folkbildning

Men någon sådan studie lär alltså inte bli av –­ åtminstone inte genom det statliga utredningsväsendet. Hans Wallmark (M), försvarspolitisk talesperson, förespråkar också en djupare Natoutredning och vill se en större debatt i frågan.  Och ett sätt att få igång debatten hade varit att skicka ut Bertelmans utredning på remiss till olika myndigheter och organisationer, men det kommer inte att ske.

- Det är svensk, klassiskt folkbildning. Därför är det beklagligt att försvarsministern definitivt säger nej, sade Wallmark under ett seminarium hos Folk och Försvar på torsdagen.

Forrige artikel Oppositionen vill ha mer matematik på högstadiet Næste artikel Svenska regeringar unikt livskraftiga Svenska regeringar unikt livskraftiga
Reservationsfest om terrororganisationer

Reservationsfest om terrororganisationer

SPRETIGT. Reservationerna haglade när riksdagens justitieutskott behandlade regeringens proposition om särskilt straffansvar för den som har samröre med en terroristorganisation

"Låt 2020 bli det år då alla förstod vad omvårdnad är"

DEBATT. År 2020 har utsetts till Sjuksköterskans och barnmorskans år. Nu hoppas vi att omvårdnadsyrket får det erkännande och stöd det förtjänar. Det skriver Ami Hommel och Johanna Ulfvarson, Svensk sjuksköterskeförening.