Direkt från PR-byrå till jobbet som landshövding

Regeringen har utsett tidigare försvarsministern Sten Tolgfors till ny landshövding i Västra Götalands län. Sedan Tolgfors lämnade politiken har han varit konsult och delägare i PR-byrån Rud Pedersen.

År 2012 höll Sten Tolgfors ett anförande vid F3 Malmslätt vid en överlämning av en Blackhawk-helikopter. Då (M)-försvarsminister. Nu är han snart landshövding.
År 2012 höll Sten Tolgfors ett anförande vid F3 Malmslätt vid en överlämning av en Blackhawk-helikopter. Då (M)-försvarsminister. Nu är han snart landshövding.Foto: Lasse Hejdenberg/TT
Johanna Alskog

Den 1 december lämnade Anders Danielsson uppdraget som landshövding i Västra Götalands län. Nu har den tidigare Säpo-chefen fått en tidigare försvarsminister som efterträdare. Den 1 september tillträder Sten Tolgfors som landshövding.

– Sten Tolgfors är en erfaren politiker och ett mångårigt statsråd. Hans erfarenheter från politik och näringsliv kommer att vara en tillgång för invånarna i Västra Götaland. Hans erfarenhet som tidigare försvarsminister kommer också att vara en tillgång i uppbyggnaden av det civila försvaret – där länsstyrelserna har en central roll, säger civilminister Ida Karkiainen (S) i ett pressmeddelande.

Sten Tolgfors är född 1966. Han var riksdagsledamot (M) mellan åren 1994 och 2006. Mellan år 2006 och 2012 var han först handelsminister och därefter försvarsminister. Han avgick i samband med Sveriges radios avslöjande kring svensk inblandning i en vapenfabrik i Saudiarabien.

Arbetar som lobbyist

Året efter att ha lämnat politiken blev Sten Tolgfors konsult och delägare i PR-byrån Rud Pedersen. Ett av Rud Pedersens expertområden är ”Försvar och säkerhet” där man erbjuder sig att ”hjälpa företag att identifiera risker och strategiskt påverka politiska frågor”.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00