Det finns viktigare val än presidentvalet i USA

ANALYS. Den svenska bevakningen av USA:s presidentval tar i så den nästan spricker. Kommer redaktionerna att dra igång det stora maskineriet även för det tyska parlamentsvalet nästa höst eller för det franska presidentvalet 2022?

Att det, i skrivande stund, pågår ett val i USA för fullt har knappast undgått någon. När den amerikanska befolkningen väljer ledare är det en angelägenhet för hela världen. Men bevakningen av valet från svenska redaktioner är ändå i överkant.

När jag gjorde research för den här artikeln på tisdag förmiddag gick det snabbt att konstatera att det finns närmast oöverskådligt mycket material för den intresserade att förkovra sig.

SVT har listat över 200 artiklar på sin specialsida om USA-valet. Dagens nyheter har skrivit över 100 artiklar om valet bara de senaste två veckorna.

Aftonbladet har haft ett liveflöde med nyheter inför valet sedan den 8 oktober och Expressen har haft inte mindre än fem halvtimmeslånga specialsändningar, dagarna inför valet.

Poddar och valvakor

För den som inte tycker att det räcker så har det också funnits gott om poddar att tillgå. Sveriges radio har kört extra avsnitt av USA-podden. Filip och Fredrik har hunnit med tolv avsnitt om presidentvalet. Omni började med ett avsnitt i veckan redan den 28 februari och har trappat upp det på slutet.

Under natten sänder SVT, TV 4 och Kanal 5 valvakor. Det gör även Sveriges radio, Dagens industri, Aftonbladet och Expressen. Flera av valvakorna kommer att hålla på till onsdag kväll. Aftonbladet är till exempel i full gång med 30 timmar direktsändning.

Finns fler val

På vissa sätt är det fantastiskt att ett viktigt val får en så totalt omfattande bevakning av svenska medier. Men det får en bitter eftersmak när man vet att medierna inte visar andra, minst lika viktiga, val tillnärmelsevis samma uppmärksamhet.

Kommer redaktionerna att dra igång det stora maskineriet även för det tyska parlamentsvalet nästa höst eller för det franska presidentvalet 2022? Två val som på många sätt är av större vikt för svenska medborgare, givet dessa länders ställning i EU.

För dåligt

Men det här är inte bara en fråga om valbevakning. Generellt är svenska medier dåliga på att bevaka just EU och Europa. Detta trots att beslut i EU, till skillnad från beslut i den amerikanska kongressen, direkt påverkar eller till och med blir svensk lagstiftning. Enligt Sveriges kommuner och regioner (SKR) påverkar EU direkt eller indirekt ungefär hälften av punkterna på en svensk kommuns dagordning.

För Sveriges invånare borde därför ett val som vaskar fram en tysk förbundskansler vara mer intressant än valet av en amerikansk president. Men framför allt skulle alla svenskar alltid behöva få gedigen rapportering om EU och vad som händer i Europa.

Det finns ett fåtal journalister som gör ett hästjobb med att bena ut turerna i den inte alldeles lätta EU-apparaten och som bevakar de riktigt stora avgörande frågorna. Men när EU väl hamnar på tidningarnas tapet så är det gärna ett knasigt förslag från en enskild europaparlamentariker om att förbjuda vegoburgare.

Medier måste vara aktiva

Så vad beror då detta USA-fokus på? Min gissning är att det rör sig om en ond spiral. Medierna fokuserar orimligt mycket på presidentvalet för att de tänker att tittarna/läsarna är galet intresserade. Tittarna/läsarna å sin sida blir intresserade, just för att det inte går att öppna en tidning utan att bli matad med de senaste trenderna från Ohio eller New Hampshire.

Här behöver media, inte minst public service, framöver tänka på att de inte bara passivt ska ge läsarna/tittarna det de vill ha. Utan också aktivt se till att läsarna/tittarna får det de behöver. Så skapas på sikt intresse och engagemang.

En massiv USA-bevakning är såklart motiverad, om den följs upp med en lika omfattande bevakning av stora europeiska val. Det finns gott om chanser de kommande åren. Efter Tyskland 2021 och Frankrike 2022, kommer Spanien och Polen 2023 samt Storbritannien våren 2024. Tänk att få följa minutrapportering från Dresden, Marseille, Córdoba, Łódź  och Birmingham. Men det kanske är att hoppas på för mycket.

 

Forrige artikel Försvaret skapar mammauniform men löser inga större knutar Försvaret skapar mammauniform men löser inga större knutar Næste artikel Åtta kandidater men ingen given vinnare Åtta kandidater men ingen given vinnare
Överblick: Rymdstenar upphittade och reseavrådan förlängs

Överblick: Rymdstenar upphittade och reseavrådan förlängs

ÖVERBLICK. Reseavrådan utanför EU förlängs. Svensk-brittiska Astra Zenecas covid-19-vaccin kan vara ineffektivt för personer över 65 år. Rymdstenar upphittade och regeringens företagsstöd underkänns av branschorganisation. Läs Altingets överblick.