Debattåret i rikspolitiken 2021

Delegationen mot segregation, höjda arvoden för riksdagsledamöter och samiska rättigheter. Det är några av de ämnen som har intresserat Altinget Rikspolitiks läsare mest under året. Extra mycket känslor väckte Sofia Jarls debatt om att Liberalerna bör ställa sig på godhetens sida. Läs hela tio-i-topp-listan.

Josefin Utas, Slöseriombudsman och Matti Blind Berg, Svenska samernas riksförbund (SSR) har båda med två debatter var på rikspolitikens topplista.
Josefin Utas, Slöseriombudsman och Matti Blind Berg, Svenska samernas riksförbund (SSR) har båda med två debatter var på rikspolitikens topplista.Foto: Pontus Lundahl/TT
Maja Andersson

1. Centerkvinnorna: Liberalerna – stå på godhetens sida

Vi måste våga ta ställning för friheten. Liberala demokratiska värderingar kan inte kompromissas bort. Liberalerna, ni behövs i det här mer än någonsin, skriver Sofia Jarl (C).

2. Weidmo Uvell: Miljöpartiet är inte värdiga att sitta i riksdagen

En partiledare för ett regeringsparti står alltså i demokratins högborg under en partiledardebatt och kallar två andra partier för nazister. Miljöpartiet visar gång på gång att de inte är värdiga, skriver Rebecca Weidmo Uvell.

3. Debatt: Lägg ner Delegationen mot segregation

Delegationen mot segregation (Delmos) arbetar utifrån en inkomplett bild av segregationen. Skattepengar och statsbidrag hamnar i fel händer. Vi måste lägga ner myndigheter som inte gör nytta, skriver Josefin Utas, Slöseriombudsman.

4. Feltolkning och okunskap om vad samiska rättigheter innebär

Att påstå att renägarna i alla lägen skulle ha en vetorätt är en stark överdrift som bara syftar till polarisering och konflikt. Det är tydligt att det finns ett stort kunskapsbehov, skriver Matti Blind Berg och Jenny Wik Karlsson, Svenska samernas riksförbund (SSR).

5. V-ledamöter: Höjda arvoden sticker extra mycket i ögonen nu

De ekonomiska klyftorna ökar. Samtidigt höjs ministrars och riksdagsledamöternas arvoden ytterligare. Det är inte rimligt. Vi vill ha ett Sverige som fungerar för alla, inte bara de rikaste. Det skriver Mia Sydow Mölleby och Jessica Wetterling (V).

6. Debatt: Det kontantlösa samhället drabbar våldsutsatta kvinnor

Situationen för våldsutsatta kvinnor får inte glömmas bort i diskussionen om kontanter. Elektroniska betalmedel som lämnar spår kan bli ett vapen mot kvinnan. Vi utgår från att Åsa Lindhagen (MP) tar utsatta kvinnors situation på allvar, skriver Mia Wiklund, Elin Hedén och Björn Eriksson.

7. Den gröna omställningen hotar den samiska kulturen 

Utvecklingsplanerna för norra Sverige tar varken hänsyn till Sveriges urfolk eller en naturbetande renskötsel. Som förbundsordförande för Sámiid Riikkasearvi kommer jag att arbeta för att vi ska ha en rättvis grön omställning, där samebyarnas röst väger lika tungt som börsbolagens, skriver Matti Blind Berg.

8. ”Lööf har spelat bort sin egen position”

Genom att utesluta samarbete högerut har Annie Lööf (C) ingenting att sätta emot i en förhandling vänsterut. Löfven kan säga nej till allt, men Centerpartiet tvingas ändå vika sig eftersom det inte finns något alternativ, skriver Daniel Claesson.

9. Den stympade riksdagen skadar demokratin

Den reducerade riksdagen började som en nödlösning, men har hängt kvar ända tills nu. Det påverkar demokratin och förutsättningarna för ansvarsutkrävande försämras, skriver Josefin Utas.

10. Därför vill vi se Moreira Duarte som ny partisekreterare 

Vår övertygelse är att Mariana har den kompetens och energi som behövs för att vi som parti ska kunna få med oss fler på den gröna omställningen. Det skriver 22 miljöpartister som vill se Mariana Moreira Duarte som ny MP-sekreterare.

Nämnda personer

Sofia Jarl

Regionstyrelsens förste vice ordförande (C) Region Dalarna, ledamot i partistyrelsen (C)
Gymnasieutbildning

Rebecca Weidmo Uvell

Samhällsdebattör
Civilekonom (Handelshögskolan vid Göteborgs uni. 2001)

Josefin Utas

Tekn. dr i kemi

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00