Debatt

Weidmo Uvell: Miljöpartiet är inte värdiga att sitta i riksdagen

En partiledare för ett regeringsparti står alltså i demokratins högborg under en partiledardebatt och kallar två andra partier för nazister. Miljöpartiet visar gång på gång att de inte är värdiga, skriver Rebecca Weidmo Uvell, riksdagskandidat för Moderaterna i Stockholms Stad.

Ebba Busch (KD) och Märta Stenevi (MP). Förra veckans partiledardebatt gav en sur eftersmak. Stenevi sa upprepade gånger ”blåbruna” om Moderater och Kristdemokrater och jag tycker att en ursäkt vore på sin plats, skriver debattören.
Ebba Busch (KD) och Märta Stenevi (MP). Förra veckans partiledardebatt gav en sur eftersmak. Stenevi sa upprepade gånger ”blåbruna” om Moderater och Kristdemokrater och jag tycker att en ursäkt vore på sin plats, skriver debattören.Foto: Claudio Bresciani/TT
Rebecca Weidmo Uvell
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Förra veckans partiledardebatt gav en sur eftersmak. Inte nog med att det gröna, i flera bemärkelser, språkröret Märta Stenevi (MP) försökte skämta bort ett av våra största problem just nu – kriminella klaner. Och dessutom på posten som jämställdhetsminister. Utan hon sa även upprepade gånger ”blåbruna” om Moderater och Kristdemokrater.

När Ebba Busch (KD) med rätta satte ner foten och sa ”Kalla mig inte blåbrun. Jag är kristdemokrat” svarade Miljöpartiet dagen efter på sitt Instagramkonto med texten: ”kaLLa MiG iNtE fÖr blåBrUn, jAg äR kRisTdEmOkraT” och en smiley med apa som håller för ögonen. Miljöpartiet har 37 100 följare på Instagram.

Att vi kommer få den kanske smutsigaste valrörelsen någonsin tror jag tyvärr är mycket sannolikt. 

Jag tappar nästan andan av hur rent ut sagt bedrövligt lågt det här är. Och barnsligt. Blåbrun? En partiledare för ett regeringsparti, ett statsråd, står alltså i demokratins högborg, plenisalen, under en partiledardebatt och kallar två andra partier för nazister. Miljöpartiet visar gång på gång att de inte är värdiga. De är inte värdiga att sitta i riksdagen och de är definitivt inte värdiga att vara ett regeringsparti.

För det är vad hon menar med brun. Inga andra partier är bruna. Även om det hade varit modigare att säga det hon verkligen tycker i stället för att använda omskrivningar.

En ursäkt vore på sin plats

Vi har länge haft en debatt om tonläge men märkligt nog har den orkestrerats från samma vänster som samtidigt försöker slå nya rekord i verbal gyttjebrottning varje år. Och utan att media reagerar ens på en bråkdel jämfört med sättet de reagerat när välkända högerdebattörer och riksdagsledamöter uttryckt sig vasst. Det har kallats hot mot demokratin och andra enorma överord.

Men att kalla moderater och kristdemokrater för nazister på bästa sändningstid i såväl TV som i riksdagen ska passera obemärkt.

Jag tar som moderat otroligt illa vid mig av att Märta Stenevi kallar mig och alla mina partikamrater för nazister. Och jag tycker verkligen att en ursäkt vore på sin plats. Ingen har till exempel stått i plenisalen och kallat Märta Stenevi för miljöfascist. Dark green är en egen politisk inriktning inom miljöaktivismen och de är alltså riktiga fascister som vill avveckla demokratin.

Dags att ta av sig finbyxorna

Och jag tar ännu mer illa vid mig att den presstödsfinansierade vänsterblaskan ETC i en ledare nyligen kallar mig främlingsfientlig. Mitt brott? Att jag dristade mig till att i en debattartikel i Expressen kräva en debatt om orimligheten i att flyktingmigranter kan åka på semester till samma länder de flytt från utan någon konsekvens.

Det blir så genomskinligt. Vänstern har en uppsättning regler, högern en annan. Inte minst i media. Var är krigsrubrikerna om tonläget annars? Det har knappt blivit en enda notis om det. Hade det varit omvänt hade varenda tidning haft stora rubriker, det finns redan otaliga exempel på folk från högern som media hängt ut.

Det är dags att högern tar av sig finbyxorna när vänstern vill slåss. Jag anmälde direkt ETC till medieombudsmannen för den kränkande uthängningen.

Den smutsigaste valrörelsen

För det är nog nu. Svensk politik har redan förlorat över ett decennium för att vänstern och media lyckats få rätten att agera åsiktsdomare om vilka saker man ens ska få yppa i debatten och skåpa ut allt till höger om Miljöpartiets politik som rasism.

De kommer inte ge upp det privilegiet frivilligt, men den här gången tror jag inte att det kommer att fungera faktiskt. Det kortet är utspelat. Verkligheten har kommit i kapp och väljarna är trötta på att en politisk elit i innerstan med fina jobb i media, världssamvete och en grandios självbild som moraliskt överlägsna kallar dem rasister när deras barn är rädda att bli rånade på vägen hem, det sprängs bomber i trappuppgångar och barn blir skjutna i lekparker.

Kanske kan vi få ett val som handlar om verkliga frågor den här gången. Som om kriminaliteten, varför nästan en miljon inte arbetar, varav den absoluta majoriteten är utlandsfödda. Eller om vad vi får för pengarna, egentligen.

Men att vi kommer få den kanske smutsigaste valrörelsen någonsin tror jag tyvärr är mycket sannolikt.

Nämnda personer

Märta Stenevi

Riksdagsledamot (MO), tidigare språkrör
Studier i litteraturvetenskap, film, förlagskunskap och företagsekonomi (Lunds uni., 1995-1998), marknadsföring (IHM business school, 2003-2005)

Ebba Busch

Partiledare Kristdemokraterna, energi- och näringsminister, vice statsminister
Studier i freds- och konfliktforskning (Uppsala uni.)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00