Danskarna får ny a-kassa

INTERNATIONELLT. Den danska Venstre-regeringen har kommit överens med Socialdemokraterna och Dansk folkeparti om ett nytt system för dagpenge – Danmarks motsvarighet till a-kassan.

Mattias Croneborg

Altinget.dk rapporterar om att de tre partierna kommit överens om ett avtal för utformning av dagpenge bara tre dagar efter att utredningen överlämnade sina rekommendationer till regeringen.

Avtalet är på många punkter desamma som utredningens förslag. Men en stor skillnad är att politikerna bara vill att danskarna ska ha tre karensdagar om året. Utredningen hade föreslagit att man skulle kunna få åtta karensdagar.

Huvuddragen i det nya systemet är ökad flexibilitet för hur mycket man kan ta ut i dapenge. Den enskilda kan ta ut a-kassa under längre tid på detta sätt, tre år som längst, jämfört med två år i dag.

– Vi har fått ett helt nytt och mycket modernt dagpengesystem, som jag tror, skapar mer dynamik, mycket mer trygghet och därmed minskad långtidsarbetslöshet ,säger arbetsmarknadsminister Jørn Nergaard Larsen (Venstre) till danska Altinget.

Läs mer om vad den danska reformen innebär på Altinget.dk

 

 


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00