Danskt ja till ID-kontroller

GRÄNSER. Danska Folketinget röstade på fredagen för en lag som öppnar för att införa ID-kontroller på tåg, bussar och färjor.

Beslutet innebär att transportörer som DSB (motsvarighet till SJ) och färje- och bussbolag i extraordinära lägen kan åläggas av regeringen att kontrollera att passagerarna har giltig legitimation.

Om de transporterar passagerare utan giltig legitimation in över den danska gränsen, kan det innebära böter på 12 000 danska kronor per passagerare. Transportörsansvar kan endast tillämpas i undantagsfall där tillfälliga gränskontroller har införts.

Den danska Invandrings- och integrationsministern Inger Støjberg sade i samband med fredagens omröstning att hon hoppas att det inte kommer att bli nödvändigt att använda lagen, men att det kan vara nödvändigt om Sverige inför ID-kontroll. Den nya lagen antogs med 77 röster för och 24 mot, rapporterar Altingets danska redaktion.

Forrige artikel KD och L: Undanta barn från ID-kontroll vid gräns KD och L: Undanta barn från ID-kontroll vid gräns Næste artikel Standardhus ska öka konkurrensen inom byggandet