Danska hälsomyndigheten: Ett politiskt beslut att stänga gränsen

STÄNGDA GRÄNSER. Den danska regeringens beslut om att stänga gränserna i kampen mot coronaviruset vilar inte på någon vetenskaplig rekommendation från hälsomyndigheterna. Beslutet är rent politiskt, enligt Sundhedsstyrelsens direktör Søren Brostrøm.

Trafiken i riktning mot Danmark över Öresundsbron stoppas och kontrolleras av polis från klockan 12 på lördagen. Alla som inte uppfyller villkoren för att komma in i Danmark får vända.
Trafiken i riktning mot Danmark över Öresundsbron stoppas och kontrolleras av polis från klockan 12 på lördagen. Alla som inte uppfyller villkoren för att komma in i Danmark får vända.Foto: Johan Nilsson/TT

Den danska regeringens beslut om att stänga gränserna för inresande utlänningar baseras inte på någon rekommendation från Sundhedsstyrelsens experter.

Det berättar direktören för Sundhedsstyrelsen, danska hälsomyndigheten, Søren Brostrøm vid ett pressmöte på utrikesdepartementet lördag eftermiddag, skriver Altinget.dk.

– Det är ett politiskt beslut. Det respekterar vi naturligtvis, säger han och fortsätter:

– Vi redogjorde i tisdags för vår bedömning och strategi, då lämnade vi också våra förslag på möjliga åtgärder. Att stänga gränserna fanns inte med bland våra förslag. Det beror bland annat på att det finns begränsat med dokumenterad erfarenhet för att det är en effektiv åtgärd, säger Søren Brostrøm och tillägger att det inte finns med i de centrala rekommendationerna från Världshälsoorganisationen WHO.

Danska Sundhedsstyrelsens direktör Søren Brostrøm.
Danska Sundhedsstyrelsens direktör Søren Brostrøm. Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Han säger att han inte göra någon expertbedömning av om beslutet från statsminister Mette Fredriksen och regeringen att stänga gränserna för inresande utlänningar kommer att ha någon effekt på smittspridningen av coronaviruset.

Därför kan han inte uttala sig huruvida Mette Fredriksen besked om att Danmark stänger gränserna kommer att ha någon minskad effekt på smittspridningen av coronaviruset statsminister Mette Fredriksen

– Det kan jag inte säga. Det kommer helt an på implementeringen, säger Søren Brostrøm.

Partier hänvisar till Sundhedsstyrelsen

Regeringens stängning av gränserna har mött uppbackning från partierna i Folketinget.

Även om både svenska myndigheter och EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen kritiserade inreseförbudet, har regeringens stödpartier i det röda blocket backat upp regeringen. Argumentationen är att regeringen följer myndigheternas rekommendationer.

– Vi har lyssnat till Sundhedsstyrelsens utlåtanden om att använda alla förhållningsregler som är möjliga, sade exempelvis Enhedslistens Rose Lund, medan även ledamöter från Socialistisk folkparti och Radikale venstre stöttade gränsstängningen med argumentet att regeringen följde myndigheternas rekommendationer.

Av: Peter Pagh-Schlegel


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00