Danmarks ambassadör i Teheran kallas hem

KORTNYTT. Beslutet grundas på uppgifter om att iransk underrättelsetjänst ska ha planerat ett attentat på dansk mark. 

Danmarks utrikesminister Anders Samuelsen meddelade under en presskonferens att man beslutat att kalla hem den danska ambassadören i Iran för konsultationer. 

Det är den danska säkerhetspolisen, PET, som informerat om att ett attentat på dansk mark planerats av den iranska underrättelsetjänsten. Attentatet ska ha planerats under en längre period och riktar sig mot personer från den danska delen av den iranska gruppen ASMLA, Arab Struggle Movement for the Liberation of Ahwa, skriver danska Altinget

Samuelsen betonade under presskonferensen att det är en mycket stark och ovanlig åtgärd att kalla hem en ambassadör, men att det är nödvändigt för att markera att Danmark inte kan tillåta att personer med koppling till iransk underrättelsetjänst planerat ett attentat mot personer i Danmark. 

– Det är svårt att hitta ord som kan beskriva hur allvarligt det här är, sade Anders Samuelsen.

Enligt TT har EU-kommissionen fördömt det inträffade. 

– Vi fördömer alla hot mot EU:s säkerhet, tar alla händelser på allvar och står solidariskt vid Danmarks sida, sade Maja Kocijancic, talesperson för EU:s utrikeschef Federica Mogherini, på en presskonferens i Bryssel.

Forrige artikel UKÄ vill att folkhögskola ska få examensrätt Næste artikel Kolmården avlivar alla sina vargar