Danmark enda hindret för Nord Stream 2

ENERGI. Sverige kan som kuststat inte kan säga nej, anser näringsminister Mikael Damberg om  gasledningen Nord Stream 2. Gasledningen ska även gå genom danska farvatten, men Danmark har ännu inte tagit ställning i frågan.

Foto: Altinget

Av: Kristoffer Kvalvik

BRYSSEL: Ett kontroversiellt byggprojekt har kommit ett steg närmare sitt genomförande. Det handlar om ryskägda Nord Stream 2, en gasledning som ska gå från Ryssland till Tyskland.

Ledningen är tänkt att gå genom finska, svenska och danska farvatten. Finland har redan gett grönt ljus till projektet. Samma sak med Tyskland, och på torsdagseftermiddagen gav Sverige också sitt godkännande. Därmed är Danmark det enda landet som står i vägen för projektet.

– Det här är en viktig milstolpe för Nord Stream 2-projektet. Vi är mycket glada över att ha fått godkännande från den svenska regeringen för att bygga och driva Nord Stream 2-gasledningen, säger Lars O Grönstedt, senior advisor hos Nord Stream 2, i ett pressmeddelande.

Kontroversiellt

Nord Stream 2 ägs av det ryska gasbolaget Gazprom, med täta kopplingar till den ryska regeringen. Projektet har föranlett höjda ögonbryn i Europa, eftersom man ser gasledningen som ett potentiellt säkerhetshot.

Nord Stream 2 har försatt Danmark i ett knivigt diplomatiskt läge, eftersom flera aktörer, bland annat USA, har kritiserat projektet för att ge efter för ryskt inflytande på den europeiska gasmarknaden i en tid då man försöker trycka på Ryssland med ekonomiska sanktioner.

Och i Danmark är politikerna inte sena med att uttrycka sin oro. Även Anders Fogh Rasmussen (Venstre), den före detta statsministern, har fått stöd av experter när han råder den danska regeringen att säga nej till gasledningen.

Och i Sverige är det inte idel entusiasm över beslutet, även om man
accepterar det.

– Vi vill fortfarande understryka att Sveriges regering har en kritisk syn på projektet, men man har bedömt att Sverige som kuststat inte kan säga nej. Vi har haft svensk och internationell lag som utgångspunkt, säger näringsminister Mikael Damberg (S), till SVT.

Danmark vill ha EU på banan

År 2017 antogs en lag i stor hast i det danska folketinget. Den gör det möjligt för den danska regeringen att avvisa ansökningar om att bygga på danskt sjöterritorium om det ligger säkerhetspolitiska motiv bakom. En lag Nord Stream 2 är väldigt missnöjd med.

Men regeringen vill helst slippa behöva använda lagen. Istället pekar man på EU som beslutsfattare för projektets framtid, vilket skulle innebära att Danmark kunde lirka sig ur den diplomatiska rävsaxen.

– Det har blivit storpolitik. Därför skulle det också vara fel om ett litet land som Danmark ensamt skulle fatta det här beslutet, sa Michael Aastrup Jensen, Venstres utrikestalesman, till Altinget i oktober år 2017.

[email protected]


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00