Damberg: Sveaskogs ägardirektiv står fast

SKOG. Bristerna i Sveaskogs miljöhänsyn är inte orsakade av de avkastningsmål som staten har på bolaget, enligt näringsminister Mikael Damberg (S).

Johanna Alskog

Kortsiktiga vinstmål på statens eget skogsbolag är problematiskt, enligt riksdagsledamot Birger Lahti (V) som kopplar samman detta med de anmärkningar som bolaget fick i samband med revisionen av bolagets miljöcertifiering. I en skriftlig fråga till näringsminister Mikael Damberg (S) undrar han om regeringen har planer på att ändra ägardirektiven, så att de följer en längre tidsperiod.

Näringsminister Mikael Damberg skriver i sitt svar till Birger Lahti att regeringen ser allvarligt på den större avvikelse som rapporterades i den årliga granskningen av Sveaskog.

Men han skriver också att regeringen "bedömer att det inte finns någon koppling mellan avkastningsmålet och de avvikelser som rapporterats". Avkastningsmålet är dessutom, enligt Damberg, redan långsiktigt. Det ska utvärderas över en konjunkturcykel, fem till sju år. "Med detta menar jag att enskilda årsbokslut eller kvartalsbokslut inte ska ha någon inverkan på bolagets långsiktiga planering och naturvårdsarbete." skriver Damberg i sitt svar till Lahti.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00