Debatt

Centerpartiet: Därför är fri hyressättning i nyproduktion fortfarande relevant

Det är problematiskt för hela den svenska bostadsmarknaden att det tar så lång tid att genomföra reformer av hyressättningen. Det skriver Alireza Akhondi, bostadspolitisk talesperson Centerpartiet.

”I dag bestäms nyproduktionshyran oftast i förhandlingar ovanför hyresgästens huvud, där bolagens kostnadsberäkning, inte hushållens betalningsförmåga eller betalningsvilja räknas.”
”I dag bestäms nyproduktionshyran oftast i förhandlingar ovanför hyresgästens huvud, där bolagens kostnadsberäkning, inte hushållens betalningsförmåga eller betalningsvilja räknas.”Foto: Anders Wiklund/TT
Alireza Akhondi
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

När räntorna stiger önskar många att de sluppit ta lån. Men en illa fungerande hyresmarknad har länge styrt allt fler mot ägande och bostadsrätt. Det fick priserna att skena, belåningen likaså. Och det märks nu i plånböckerna.

Bostadspolitiska reformer saknas

På kort tid har de ekonomiska förutsättningarna förändrats radikalt. Men en sak består. Och det är behovet av bostadspolitiska reformer. Den mest omtalade av dessa, införandet av fri hyressättning i nyproduktion, är alltjämt relevant. Fast nu som då måste den betraktas som en del av ett omfattade reformarbete för en bättre fungerande bostadsmarknad.

För låt oss slå fast ett par saker. Det behövs fortfarande en skattereform som leder till en sundare bostadsmarknad. Det behövs fortfarande bostadssociala insatser som underlättar för fler med knappa ekonomiska förutsättningar att hitta någonstans att bo. Det behövs fortfarande regelförenklingar och digitalisering som underlättar planprocesser. Det behövs fortfarande åtgärder för att korta handläggningstider, såväl i planeringsskedet som vid överklaganden. Men. Det behövs också reformer för hyresmarknaden.

Tro inte på myterna

Många myter har spridits om den utredning som presenterade sina förslag för fri hyressättning i nyproduktion. Vid en genomläsning av utredningen kan man lätt konstatera att de flesta enkelt kan avfärdas. Reformen gäller bara nyproduktionen, och rågången mot befintligt hyresbestånd är tydlig. Alltså påverkas inte hyran för någon som redan bor i hyresrätt. Vidare föreslås mekanismer för att skydda hyresgästerna i framtida bostäder mot kraftiga och oväntade hyreshöjningar. Besittningsrätten föreslås vara stark.

En av de viktiga poängerna med den reform som föreslogs är att den ger långsiktiga förutsättningar. Så att bostäder kan byggas på hyresgästernas villkor. I dag bestäms nyproduktionshyran oftast i förhandlingar ovanför hyresgästens huvud, där bolagens kostnadsberäkning, inte hushållens betalningsförmåga eller betalningsvilja räknas. Det driver upp hyrorna. I dag räknas det inte att människor vill ha någonstans att bo, utbudet lever sitt eget liv, på behörigt avstånd från efterfrågan. Därtill med begränsad hänsyn till bostädernas kvalitet och läge.

När utredningen som hade kunnat påbörja en sundare utveckling presenterades, valde tyvärr en riksdagsmajoritet att avstå sitt ansvar.

Det är problematiskt för hela den svenska bostadsmarknaden att det har tagit så lång tid att genomföra reformer av hyressättningen. Behovet har nämligen funnits länge, och påtalats av såväl EU som OECD. Följden av handlingsförlamningen har blivit en oerhörd brist på hyresrätter. Kötiden till en hyresrätt i storstäderna räknas inte i månader utan i år. I Stockholms fall handlar det i värsta fall om decennier. För den som behöver tak över huvudet och har en inkomst återstår att gå till banken, och så länge räntorna var låga blev priserna högre, och högre, och högre. Nu är det räntorna som stiger.

Hushållen betalar för Vänsterpartiets dogmer

När utredningen som hade kunnat påbörja en sundare utveckling presenterades, valde tyvärr en riksdagsmajoritet att avstå sitt ansvar. Plötsligt föreföll regeringskris mer attraktivt än att göra något åt bostadsmarknaden. I dag betalar högt belånade hushåll inte bara för Vänsterpartiets dogmer. De betalar också för Moderaternas, Kristdemokraternas och Sverigedemokraternas längtan efter makt och ära. Och de som står i bostadskön, de står kvar, och betalar med sin tid. Eller så lever de i kappsäck, medan de flyttar från det ena andrahandskontraktet efter det andra.

Den reform som föreslogs hade inte varit en quick fix. Många problem hade sannolikt ännu kvarstått. Men vi hade åtminstone kunnat se ett ljus i tunneln.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00