Bucht: Inte aktuellt att utöka EU-förskott

KORTNYTT. Det är inte aktuellt att utöka förskotten av EU-stöd till Sveriges lantbrukare, enligt landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S).

Johanna Alskog
Fakta
De så kallade direktstöden från EU omfattar gårdsstöd, förgröningsstöd, stöd för unga jordbrukare och nötkreatursstöd.

Det är inte aktuellt att betala ut EU:s direktstöd i förskott till Sveriges lantbrukare som en krisåtgärd med anledning av sommarens torka. Det skriver landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) i ett svar på en skriftlig fråga från riksdagsledamot Kristina Yngwe (C).

Yngwe undrar i sin fråga till Bucht varför regeringen endast avser att betala ut miljöersättningarna, som utgör en mindre andel av lantbrukets EU-stöd, i förskott. Enligt Yngwe borde regeringen även utnyttja möjligheten som EU-kommissionen har gett att betala ut 85 procent av de så kallade direktstöden redan i oktober, istället för i december.

Förskott kan skapa förseningar

Men Sven-Erik Bucht skriver i sitt svar att Jordbruksverket har varnat för att en förskottsutbetalning av direktstöden skulle medföra en försening av andra utbetalningar samt att myndigheten även har gjort bedömningen att ett förskott tidigast skulle kunna betalas ut i november.

"Regeringens bedömning är därför att det inte är någon bra åtgärd att använda sig av för att lösa denna akuta situation." skriver Sven-Erik Bucht och utlovar att lantbrukarna ska få utbetalningarna så tidigt som möjligt i december.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00