Analys av 
Per-Anders Sjögren

Brittiskt val öppnar för förändring i EU

ANALYS. EU:s ledare får nu ge sig in en ny match om makten i EU. Efter David Camerons valseger i Storbritannien kommer förhandlingar att ske om britternas roll i EU och sedan går Storbritannien mot en folkomröstning om framtiden i EU.

<br>Storbritanniens premiärminister David Cameron ska nu gå vidare med planerna på omförhandling av det brittiska EU-medlemskapet.<br>

Storbritanniens premiärminister David Cameron ska nu gå vidare med planerna på omförhandling av det brittiska EU-medlemskapet.
Foto: Foto: Europeiska unionen
Per-Anders Sjögren

Redan för två år sedan sade Storbritanniens premiärminister David Cameron han vill skala bort en stor del av EU:s makt över medlemsländerna och omförhandla de brittiska villkoren för medlemskapet. En folkomröstning ska hållas senast 2017 – under förutsättning att de konservativa sitter kvar vid makten, sade Cameron då. Nu har britterna sagt sitt, Cameron och de konservativa har fått nytt, starkare förtroende och kan gå vidare med sina planer.

Exakt hur Cameron vill ändra relationen med EU är inte klart. Det väntas blir klarare på toppmötet i juni. EU-kommissionens ordförande Jean Claude Juncker har sagt att han är redo att arbeta med Cameron för att för att hitta en rättvis uppgörelse för Storbritannien inom EU och ser fram emot idéer och förslag i detta avseende. EU:s permanente ordförande Donald Tusk sade att han räknar med att britterna kommer att vara fortsatta medlemmar i unionen och att han är redo att bistå så att det blir så.

Ifrågasätter fri rörlighet

Cameron har tidigare ifrågasatt den fria rörligheten och att människor från EU-länderna i öst söker sig till Storbritannien, vilket anses sätta press på den brittiska arbetsmarknaden. Och frågan är hur mycket Juncker och Tusk ser fram emot ett sådant förslag som berör EU:s innersta kärna. Klart är dock att regeringarna i flera östeuropeiska EU-länder har motsatt sig en begränsning av den fria rörligheten för arbetskraft och deklarerat att frågan inte ens går att förhandla.

För att göra stora ändringar i EU:s sätt att fungerara krävs ändringar i det grundläggande fördraget. Och då är det enighet som krävs. Om Storbritannien ska omförhandla villkoren ska alla andra medlemsstater vara med på det. Tidigare har Cameron sagt att han vill se mer flexibel lösning där större hänsyn tas till att alla länder inte behöver delta i alla former av samarbete inom EU, med mönster från vad som i dag gäller exempelvis euron och Schengensamarbetet om gränskontroller.

Ingen returresa

I sitt tal för två år sedan sade Cameron att frågan i folkomröstningen är ganska enkel: Stanna eller lämna unionen. Samtidig sade han att det är en resa med enkel biljett. Blir det nej finns ingen returresa. Och i ett utanförskap kommer britterna inte att kunna påverka de beslut som man ändå berörs av, varnade han.

Vid en yttre betraktelse ser det ut som att Cameron har ett visst stöd i EU-kommissionens ledning när det gäller att begränsa EU:s inflytande över medlemsländerna. Under de senaste åren har både förre ordföranden i kommissionen, José Manuel Barroso, och den nuvarande ordföranden Jean Claude Juncker talat om att allt inte behöver lösas på EU-nivå. EU måste vara stort i stora frågor och mindre i mindre frågor, har varit såväl Barrosos som Junckers paroll. Men när det väl ska konkretiseras är den stora frågan vad som ska lyftas bort och vad som ska vara kvar. Vad är stort och vad är smått? Det är inte givet att alla 28 EU- länderna gör samma bedömning.

 


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00