Bostadspriserna ner i januari – men Stockholm sticker ut

Priserna på bostadsrätter och villor fortsatte att sjunka under januari. Men i Stockholm gick utvecklingen i motsatt riktning. Det visar mätningarna från Svensk Mäklarstatistik. 

I Stockholm gick prisutvecklingen för bostadsrätter i januari i motsatt riktning jämfört med övriga landet. 
I Stockholm gick prisutvecklingen för bostadsrätter i januari i motsatt riktning jämfört med övriga landet. Foto: Janerik Henriksson / TT
Louise Carlsson-Örning

Totalt sjönk priserna på både bostadsrätter och villor med 1 procent i landet under januari. Störst är prisnedgången i Göteborg med omnejd där nedgången på bostadsrätter ligger på 2 procent sedan i december och 14 procent sedan januari förra året.

För villor är nedgången jämfört med december liknande över hela landet, men sett till de senaste 12 månaderna är nedgången även för dem störst i Göteborgsområdet; ned 15 procent. 

Centrala Stockholm sticker dock ut – här ökade priserna på bostadsrätter under januari med 1 procent. Att priserna i centrala Stockholm går emot strömmen menar Jonas Rosén, vd Mäklarsamfundet, delvis handlar om att januari vanligtvis är en stark försäljningsmånad. Men han tror också att det är en effekt av att inflationen börjar mattas av i USA och i euroområdet. 

– Ser vi samma utveckling i Sverige kommer ränteläget att stabiliseras, och då kan vi räkna med en piggare bostadsmarknad med tryggare köpare som agerar snabbare, säger Jonas Rosén i ett pressmeddelande. 

Samtidigt fortsätter antalet försäljningar i landet att vara lågt vilket också påverkar prisbilden. I januari såldes totalt 6800 bostadsrätter och 2600 villor. Det är 27, respektive 14 procent färre försäljningar än samma period 2022. 

Medelpriset per kvadratmeter för en bostadsrätt ligger nu på 41 572 kronor i riket medan medelpriset på en villa ligger på drygt 3,7 miljoner kronor. 

Altinget logoBo och Bygg
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget bo och bygg får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.