Bortre sjukgräns försvinner vid nyår

SOCIALFÖRSÄKRING. Ett förslag om att ta bort den bortre tidsgränsen i sjukförsäkringen skickas nu ut på remiss. Förslaget kommer att aviseras i vårbudgeten och finnas med i höstens budgetproposition, för att träda i kraft vid årsskiftet.

Kristina Gauthier Reberg

Det berättade socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) i Ekots lördagsintervju.

– Den bortre tidsgränsen är ett misslyckande, sade Annika Strandhäll.

Sedan en bortre tidsgräns på två och ett halvt år infördes i sjukförsäkringen den 1 juli 2008 har cirka 100 000 personer utförsäkrats. Omkring 70 procent av dem kommer tillbaka till sjukförsäkringen. Några är nu inne på sin tredje vända i försäkringen.

Strandhäll betonade samtidigt att man inte kan ta bort utförsäkringen utan att samtidigt sätta in stöd och hjälp till dem som är sjuka så att de kommer tillbaka i arbete.

Andra tidsgränser kvar

De andra tidsgränserna i sjukförsäkringen kommer att vara kvar. Försäkringens så kallade rehabiliteringskedja innebär att arbetsförmågan först prövas mot det vanliga jobbet. Efter 90 dagars sjukskrivning prövas arbetsförmågan mot andra uppgifter hos arbetsgivaren. Efter 180 dagar får man sjukpenning bara om man inte klarar något arbete som är ”normalt förekommande på arbetsmarknaden”.

– Försäkringskassan säger att de här tidsgränserna har haft effekt. Men det finns ingen rehabilitering knuten till rehabiliteringskedjan, påpekade Annika Strandhäll.

– Tidsgränserna måste stödja människor tillbaka i arbete, sade hon.

Höjt tak i försäkringen dröjer

I Ekots lördagsintervju fick Annika Strandhäll också frågan om när taket i sjukförsäkringen kommer att höjas. Nu är det få som får 80 procent av lönen i sjukpenning, som det var tänkt.

– Jag kan inte ge ett rakt besked, svarade hon. Men det kommer att ske under mandatperioden.

 

Ekots lördagsintervju

 

Nämnda personer

Annika Strandhäll

Riksdagsledamot (S), ordförande S-kvinnor
Studier i arbets- och organisationspsykologi och i organisation och ledarskap (Göteborgs uni.)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00