Borgerliga delade om stöd till kurder

FÖRSVAR. Liberalerna och Kristdemokraterna vill öka det militära stödet till kurderna i kampen mot IS. Men Moderaterna och Centern vill ha en djupare analys över vilka resurser som Sverige kan bidra med framöver.

Per-Anders Sjögren

Regeringen har föreslagit att insatsen i Irak, där svensk militär utbildar de styrkor som strider mot terrorgruppen IS, ska förlängas till och med 2016. Förslaget behandlas nu av det sammansatta utrikes- och försvarsutskottet. Enligt de motioner som har lämnats finns ett stöd för regeringens förslag att förlänga insatsen.

Vill ha ny bedömning

Moderaterna och Centern har lämnat en gemensam motion där de pekar på att säkerhetsläget har ändrats sedan riksdagen förra gången beslutade om insatsen. Därför krävs en bredare och mer aktuell bedömning av läget, anser de. Det behövs för att kunna göra helhetsbedömning, dels över hur långsiktig insatsen ska vara, dels över vilka resurser Sverige ska bidra med. Det senare är särskilt viktigt då det inte är klart hur det svenska stödet till Frankrike ska se ut mot bakgrund av den franska begäran om militär assistans från övriga EU i kampen mot IS.

De båda partierna vill därför att regeringen ska återkomma snarast med en redovisning till riksdagen av säkerhetsläget i regionen.

Ökat stöd till kurdiska styrkor

Men både Liberalerna och Kristdemokraterna vill redan nu att Sverige ökar sitt militära stöd till KRG, Kurdistans regionala regering. Liberalerna anser i sin motion, som lämnades in när partiet fortfarande hette Folkpartiet, att även svenska vapen som granatgevär tillförs de kurdiska styrkorna. KD är inte lika tydligt. Vilken typ av materiel Sverige har möjlighet att bidra med, inom ramen för vår nuvarande lagstiftning, bör beredas på regeringsnivå, anser KD.

Även Sverigedemokraterna vill bredda insatsen och föreslår att regeringen utreder möjligheten att ge materiellt stöd. Men det handlar inte om krigsmateriel för strid utan annat stöd, som exempelvis kommunikation- och sjukvårdsutrustning, enligt SD.

Utskottet fortsätter nu sin behandling av regeringens proposition och partiernas motioner. Enligt planerna ska riksdagen debattera och rösta i frågan den 15 december.

 


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00