Björn Söder nekade Jabar Amins turkietresa

RIKSDAGEN. Riksdagsledamot Jabar Amin (MP) fick avslag på en ansökan om att resa som valobservatör till Turkiet av vice talman Björn Söder (SD). Amin anser att Söder använt sig av riksdagens reseregler på ett godtyckligt vis.

Johanna Alskog

När Jabar Amin i början av sommaren skulle resa som valobservatör till Turkiet fick han avslag på sin ansökan från vice talman Björn Söder (SD), med hänvisning till att en ansökan ska göras senast två veckor före avresa. Ansökan krävs för att ledamoten ska få ersättning för sina utgifter.

När beslutet fattades den 3 juni var Jabar Amin redan på plats i Turkiet.

Problemet, enligt Jabar Amin, är att 14-dagarsregeln bara tycks gälla ibland.

- Det är principen jag opponerar mig mot. Regeln används godtyckligt och subjektivt, säger Amin som valde att överklaga beslutet till Riksdagsstyrelsen.

Nio andra har fått ja

Amin valde att begära ut uppgifter från Riksadgsförvaltningen om samtliga enskilda ledamöters utrikes resor under förra riksdagsåret och hur långt i förväg reseansökan gjordes. Enligt detta har de tre vice talmännen vid totalt nio olika tillfällen godkänt reseansökningar som lämnats in senare än två veckor före avresedatum. Ett av de nio besluten om att godkänna en sen reseansökan, en Moderat ledamots resa till USA, har fattats av Björn Söder.

Riksdagsstyrelsen lämnade Amins överklagan utan åtgärd, men han hoppas att regelverket nu ska förtydligas och användas på ett konsekvent vis i framtiden. Det vill säga samma regler ska gälla för alla ledamöter.

- Att jag får betala resekostnaderna för den här resan är inte problemet. Vi har ändå så hög lön, det är lugnt. Det är principen jag vill komma åt, säger Jabar Amin.

Altinget har utan framgång sökt Björn Söder för en kommentar.

Nämnda personer

Björn Söder

Riksdagsledamot (SD)
Civilingenjör (Lunds tekniska högskola, 2004)

Jabar Amin

Före detta riksdagsledamot (MP)
Fil.mag i statsvetenskap (Umeå uni. 1996)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00