Besked om Tofta skjutfält dröjer

FÖRSVAR. Försvarsminister Peter Hultqvist (S) avvaktar med besked om när regeringen avgör miljöprövningen av Tofta skjutfält. Han säger dock att ärendet ska skyndas på.

Efter vårens försvarsuppgörelse kommer Gotland på nytt att bemannas militärt och övningsverksamhet inom försvaret ska byggas ut, men då krävs också mark för övning. Tofta på Gotland är ett av de områden i Sverige som är föremål för en miljöprövning där försvarets intressen ska vägas mot en rad olika miljö- och hälsokrav. Om inte skjutfält och andra övningsområden runt om i landet kan användas kommer den ökade övningsverksamheten som ingår i uppgörelsen att fördröjas eller förhindras, menar Mikael Oscarsson (KD). Det gäller inte minst på Tofta som är ett av de tiotal ärenden som ligger på regeringens bord för prövning.

– Därför är det viktigt att inte dra denna fråga i långbänk, sade Oscarsson i en interpellationsdebatt i riksdagen på torsdagen.

Försvarsminister Peter Hultqvist vill inte föregripa regeringens prövning av frågan och ett skäl är att han inte vill riskera en KU-anmälan.

– Men jag kan säga så mycket att jag försöker påskynda ärendehanteringen av Tofta, sade försvarsministern.

 

Forrige artikel Dansk omröstning om EU-undantag i december Næste artikel Centerpartiet vill se över ränteavdraget