Besked från Löfven senare i dag

REGERINGSKRIS. Läget är oförändrat och regeringen går mot ett budgetnederlag i riksdagen. Det står klart efter mötet mellan regeringen och alliansens partiledare. Det är ännu oklart vilka konsekvenserna blir för statsminister Stefan Löfven. Ett besked väntas efter debatten i riksdagen på onsdagseftermiddagen.

Efter att SD gjort klart att partiet kommer att stödja alliansens budgetförslag kallade statsminister Stefan Löfven till krissamtal med de fyra alliansledarna. Målet: att försöka få ett blocköverskridande samarbete om budgeten och undvika att SD får inflytande.

Men beskedet att de borgerliga håller fast vid sin budget var knappast överraskande. Alliansledarna ser inte heller planerna på att återförvisa budgeten till finansutskottet för en ny förhandlingsrunda som något som kan ändra situationen.

Löfvens alternativ

-  Vi ser inga framgångmöjligheter för att göra något annorlunda, konstaterade Stefan Löfven på en presskonferens tillsammans med Miljöpartiets språkrör sent på tisdagskvällen.

Om det troliga inträffar och budgeten röstas ner i riksdagen finns olika alternativ för regeringen. Det handlar om extra val (nyval), att regeringen avgår eller att regeringen regerar vidare men med alliansens budget och senare lägger fram en ändringsbudget med förslag som den tror sig kunna få stöd för i riksdagen. Det senare alternativet liknar dock mycket det som Löfven tidigare har avvisat – att administrera någon annans budget.

- Regeringen sitter vid styråran. Vi kommer att ge besked efter debatten om vilket alternativ som vi väljer, sade Löfven.

 Alternativet att skicka tillbaka budgetförslaget till finansutskottet finns dock kvar. Om det blir aktuellt läggs ett sådant förslag fram under debatten och för att besluta om det räcker det att en tredjedel av riksdagen står bakom. Om finansutskottet tar upp frågan på nytt får regeringen ytterligare rådrum, men ett beslut om budgeten måste fattas senast den 11 december.

Ny situation i svensk politik

Beskedet från SD att partiet ska försöka fälla varje regeringen som inte för en invandringspolitik som är i linje med SD:s är en ohållbar situation som kräver lösningar över blockgränserna, enligt statsministern.

- SD taggar upp sin maktpolitik. Varje regering som inte dansar efter deras pipa kan de fälla. Detta är ett paradigmskifte i svenska politik, sade Löfven

Forrige artikel SD fäller budget - regeringen kallar till krismöte Næste artikel Sverige går till val på nytt Sverige går till val på nytt