Analys av 
Per-Anders Sjögren

Begränsat EU-bidrag att hämta

MIGRATION. Sverige ska begära ekonomisk nödhjälp från EU för flyktingmottagningen. Men det lär inte bli några jättesummor i EU-stöd. Hittills i år har sammanlagt 72 miljoner euro betalats ut till elva länder.

Per-Anders Sjögren

Som en del i den migrationspolitiska uppgörelsen mellan regeringen och den borgerliga oppositionen ska Sverige ansöka om bidrag ur EU-fonder för att hanterar migrationsströmmarna. Det stora antalet asylsökande till Sverige innebär att finansdepartement får leta besparingar och nya intäkter. Migrationsverket fick i förra veckan i uppdrag av regeringen att av söka akutstöd hur EU:s asyl- migrations- och integrationsfond.

Nödfond

Hela fonden uppgår till runt 3,1 miljarder euro för åren 2014-2020, enligt den långtidsbudget som EU-länderna och parlamentet har enats om. Men bara en mindre del av fonden kan användas vid nödsituationer, exempelvis ett högt migrationstryck som ställer stora krav på medlemsstaternas mottagande- och asylsystem.

Det är ur den senare nödfallsdelen som Sverige nu söker stöd. Men det lär bara räcka för att täcka en bråkdel av de ökade kostnaderna. Hittills i år har elva länder fått akuthjälp hur fonden och stödet uppgår totalt till drygt 72 miljoner euro. Det land som har fått mest stöd är Italien med 13 miljoner. Kroatien, som är det senaste land som beviljats stöd, har fått 12,4 miljoner euro.

Mer press på andra

Men även om det rör sig om relativt små summor finns det ett annat värde för regeringen med att söka stöd ur fonden. Det handlar om att sätta ytterligare tryck på andra EU-länder och få fler att dela på flyktingbördan.

– Vi tycker att EU måste vara berett på att finansieras en del av flyktingmottagningen, sade migrationsminister Morgan Johansson (S) till Altinget i förra veckan.

Därför ska ansökan ses tillsammans med den svenska begäran att få vara med i EU:s system för omfördelning av flyktingar så att de som finns i Sverige ska tas emot av andra medlemsländer. Det är en fråga som ska tas upp när EU:s migrationsministrar träffas under måndagen.

Nya möten

Tidigare har att det har varit trögt få andra EU-länderna att ta emot asylsökande, men migrationsminister Morgan Johansson var före mötet försiktigt förhoppningsfull med tanke på att Sverige under flera år tagit emot ett stort antal asylsökande. ”Vi har ett starkt Case”, som han uttryckte det i förra veckan. Regeringen kommer att fortsätta processen att försöka nöta ner motståndet från andra länder och för att få dem att öppna gränserna och plånböckerna.

 


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00