Batra lanserar ny form av jobbskatteavdrag

ALMEDALEN. Hårdare krav på arbetslösa och nyanlända samt ett nytt jobbskatteavdrag som främst riktar sig till låginkomsttagare. Det är tre av moderatledaren Anna Kinberg Batras förslag för att minska utanförskapet.

Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra vid pressträff under Almedalsveckan på Gotland.
Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra vid pressträff under Almedalsveckan på Gotland.Foto: Foto: Altinget
Johanna Alskog

Moderatledaren Anna Kinberg Batra vill sänka skatten på arbete med nästan 10 miljarder kronor från och med år 2016. Den främsta skillnaden mellan det förslag som Batra nu presenterar och Alliansregeringens jobbskatteavdrag är att skattesänkningen är tre till fyra gånger så hög för en person med låg inkomst (15 000 kronor per månad och en skattelättnad på knappt 4 procent) som för en person med hög inkomst (50 000 kronor och en skattelättnad på drygt 1 procent).

– Skillnaden är att den är mer träffsäker och har störst effekt på dem som har allra lägst inkomster, sade hon vid en pressträff under Almedalsveckan på Gotland.

Förstajobbet-avdraget lanseras

Förslaget om en ny form av skattesänkning är en del i ett paket som Moderaterna kallar "Första jobbet", skatteavdraget kallas följaktligen förstajobbet-avdraget. Utanförskap ska brytas genom att göra det möjligt för fler att få det första jobbet.

Förstajobbet-avdraget ska, enligt Moderaternas beräkningar, leda till att sysselsättningen ökar med drygt 7000 personer.

Syftet med kravet ska vara att man blir så anställningsbar som möjligt

Anna Kinberg Batra
Partiledare Moderaterna

Övriga delar i det som Batra återkommande kallade en "samlad satsning" är att öka kraven på människor med försörjningsstöd och etableringsersättning, det vill säga på arbetslösa och nyanlända. Vad gäller de nyanlända vill Moderaterna se en utbildningsplikt för dem som inte har färdig grundskola. Utbildningsplikten skulle gälla alla vuxna i arbetsför ålder.

– Syftet med kravet ska vara att man blir så anställningsbar som möjligt, sade Batra.

Socialtjänstlagen ska skärpas

För personer med försörjningsstöd vill Moderaternas att socialtjänstlagen ska skärpas så att det tydligt framkommer att den som är arbetsför ska vara aktivt arbetssökande, anmäld som arbetssökande hos arbetsförmedlingen och stå till arbetsmarknadens förfogande.

Moderaterna vill också att jobbstimulansen i försörjningsstödet som Alliansregeringen införde under 2013 ska utökas från 25 till 40 procent. Det innebär att en person som har fått försörjningsstöd i minst ett halvår i sträck får räkna bort 40 procent av sina arbetsinkomster vid beräkningen av ekonomiskt bistånd. Tanken är att det ska löna sig att jobba, så att människor inte fortsätter gå på bidrag för att de ekonomiska incitamenten är för svaga.

10 miljarder kronor

Därtill vill Moderaterna bredda yrkesintroduktionsanställningarna för att åtgärden ska växa, eventuellt genom att även arbetsgivare som inte har kollektivavtal ska kunna omfattas.

Totalt är det en "samlad satsning" som omfattar cirka 10 miljarder kronor per år. Hur det hela ska finansieras ville inte Anna Kinberg Batra gå in på.

– Vi kommer att återkomma med finansieringen, senast i samband med höstmotionen, sade hon.

 

Nämnda personer

Anna Kinberg Batra

Landshövding i Stockholms län, ordförande Skansen, ordförande Swedish Space Corporation (SSC)
Civilekonom (Handelshögskolan i Stockholm, 2000)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00