Kinberg Batra föreslås bli ny ledare för Moderaterna

PARTILEDNING. Anna Kinberg Batra ska ta över som partiledare för Moderaterna, enligt förslaget från partiets valberedning. Om partistämman säjer ja till de planerna blir hon Alliansens statsministerkandidat inför nyvalet i mars.

Anna Kinberg Batra föreslås till ny M-ledare
Anna Kinberg Batra föreslås till ny M-ledare
Per-Anders Sjögren

– Jag ser fram emot och känner mig väl rustad för att ta mig an uppdraget, sade hon på en presskonferens efter nomineringen.

Moderaterna ska på en extra partistämma den 10 januari välja en ny ledare efter Fredrik Reinfeldt. Stödet för Batra inom partiet är starkt, och därför lär det bli hon som också väljs till ny partiledare och som kommer att leda Moderaterna i valrörelsen inför det extra valet den 22 mars nästa år. Därmed blir Anna Kinberg Batra också Alliansens statsministerkandidat.

Enligt Batra handlar det om att bygga vidare på en politik för en stabil ekonomi och att få fler i arbete. Men på flera punkter kan det ske förändringar till det bättre.

Utveckla politiken

– Det finns områden där vi inte är så bra som vi hade kunnat vara. Där det finns frågor om inte har fått svar, sade hon.

Det handlar bland annat om hur nya jobb ska skapas i en globaliserad värld, hur skolresultaten ska bli bättre och hur integration av utlandsfödda ska förbättras.

– Vi måste både kunna regera landet och utveckla politiken.

Anna Kinberg Batra säger att hon är stolt över den svenska asylpolitiken, men att fler länder i Europa måste ta ansvar för att ta emot flyktingar. Det samma gäller inom Sverige där fler kommuner måste var beredda på att ta emot människor på flykt. Hon understryker att integrationen måste bli mer framgångsrik och då handlar det om arbetslinjen och att underlätta för fler att ta sig in på arbetsmarknaden.

Nya spelregler

Kinberg Batra ser fram mot det extra val som Stefan Löfven har flaggat för sedan han förlorade budgetomröstningen i riksdagen. För alliansens del blir plattformen det tidigare valmanifestet samt den budget som gäller i dag. Samtidigt efterlyser Kinberg Batra och de tre ledarna för övriga allianspartier nya regler för att lättare kunna regera ett land i minoritet.

I en debattartikel Dagens Nyheter på tisdagen sträcker de fyra alliansföreträdarna ut en hand för att få med sig regeringspartierna på en uppgörelse före valet. Det handlar om hur statsministern utses och hur en minoritetsregering ska kunna genomföra den ekonomiska politiken. 

Stöd för minoritetsregeringar

Alliansen är även öppen för att diskutera röstningsreglerna i riksdagen för att undvika likande situationer som när Sverigedemokraterna fällde regeringens budget genom att stödja alliansen när SD-förslaget fallit.

– Det alternativ som får störst stöd av väljarna, närmast nu i mars, ska kunna få sin statsminister vald och sin budgetproposition genomförd, sade Anna Kinberg Batra.

Nämnda personer

Anna Kinberg Batra

Landshövding i Stockholms län, ordförande Skansen, ordförande Swedish Space Corporation (SSC)
Civilekonom (Handelshögskolan i Stockholm, 2000)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00