Analys av 
Mattias Croneborg

Både partiet och dess väljare är utanför

VAL. Sverigedemokraterna ska ställas utanför i riksdagen, säger de övriga riksdagspartierna, samtidigt kommer SD:s röster från kommuner där utanförskapet är högt.

Varje punkt motsvarar en kommun. Kommuner med högt utanförskap tenderar att invånare som röstar med Sverigedemokraterna. 
Varje punkt motsvarar en kommun. Kommuner med högt utanförskap tenderar att invånare som röstar med Sverigedemokraterna. Foto: Grafik: Altinget Källa: Valmyndigheten, SCB
Mattias Croneborg

Nyligen skrev Altinget om den unika kartläggning som Statistiska centralbyrån, SCB, har gjort och där man kan se hur stort det så kallade utanförskapet är i kommun för kommun.

I detta hänseende mäts utanförskapet som ett brett mått på arbetslöshet. Där ingår:

  • Öppen arbetslöshet
  • Personer i arbetsmarknadsåtgärder
  • Personer med sjukpenning
  • Personer med sjuk- och aktivitetsersättning (förtidspension)
  • Personer med ekonomiskt bistånd (socialbidrag)

Själva begreppet utanförskap är i sig omdebatterat och det är den avgående regeringen som kallar SCB:s mått för utanförskap.

I debatten om varför Sverigedemokraterna gick fram har ekonomisk ojämlikhet förts fram som en förklaring, framför allt från debattörer på vänsterkanten.

Det kan därför vara intressant att jämföra SD:s starka fästen i riksdagsvalet med kartan över utanförskapet. 

Längst ned till vänster i diagrammet finns Danderyd som har ett utanförskap på strax över 5 procent. I den rika kranskommunen till Stockholm fick SD endast 5 procent av rösterna. I den andra änden av diagrammet finns exempelvis Bromölla. Denna skånekommun har ett utanförskap på drygt 18 procent och här fick SD drygt 28 procent av rösterna i riksdagsvalet.

Det finns ett positivt samband, även om det inte är ett starkt samband. Personer i kommuner med stort utanförskap tenderar att rösta på Sverigedemokraterna i större utsträckning än i kommuner med litet utanförskap.

Sambandet är tydligt om man tittar på de tio kommuner som har störst andel SD-sympatisörer. Nio av tio (undantaget är Sjöbo) har ett utanförskap som är större än genomsnittet för riket: 14,7 procent. Samtliga kommuner på denna lista ligger i Skåne. 

Om man betraktar det från andra hållet och listar de tio kommuner med allra högst utanförskap så är det åtta kommuner som har större SD-sympati än genomsnittet för riket på 12,9 procent (undantagen är Vilhelmina och Kramfors).

Samma mönster finns om man i stället betraktar andra änden av spannet. De kommuner med lägst utanförskap, i allmänhet ekonomiskt välmående kommuner, har också liten andel invånare som röstar på SD. Men även här finns undantag. I Vellinge, i sydvästra Skåne, röstar över 16 procent på SD, men utanförskapet är ytterst litet. En annan skånekommun, Lomma, har också lågt utanförskap, men SD fick 12,6 procent av rösterna, marginellt under riksgenomsnittet.

Skåne är överlag ett starkt fäste för SD, och till skillnad från övriga Sverige så har även rika kommuner (som Lomma och Vellinge) hög andel SD-sympatisörer.

Vad som inte med säkerhet går att säga utifrån dessa uppgifter är om de som röstar på SD befinner sig i utanförskap. Det uppgifterna visar är att det finns många SD-sympatisörer i sådana kommuner. Men SVT:s valundersökning, VALU, visar att arbetslösa och personer med sjukpenning är överrepresenterade bland SD:s väljare. Det är inte otroligt att detta gäller även för de övriga variablerna i utanförskapet: förtidspension, socialbidrag och personer i arbetsmarknadsåtgärder.

Det ska också sägas att det inte är något starkt samband. Diagrammet visar att spridningen är ganska stor. Om prickarna i diagrammet hade varit mer samlade som en linje hade sambandet varit starkare.

Dokumentation

Kommuner med störst andel SD-röster, i procent

Kommun SD-röster Utanförskap
Sjöbo 30,0 13,7
Bromölla 28,4 18,3
Hörby 27,4 15,3
Örkelljunga 26,6 16,6
Svalöv 26,4 14,7
Bjuv 25,7 18,4
Klippan 25,6 17,9
Tomelilla 25,6 17,4
Osby 25,5 16,8

 

Kommuner med högst utanförskap

kommun SD-röster Utanförskap
Haparanda 13,5 25,2
Filipstad  21,3  24,7
Ljusnarsberg  23,7  22,7
Landskrona  18,8  22,4
Gullspång  16,4  22,0
Hagfors  14,3  21,9
Motala  16,2  21,8
Kramfors  9,7  21,5
 Söderhamn  15,8  21,4

 Vilhelmina     12,7          21,3

 

Utanförskapet

Varje ersättningssystem mäts i helårspersoner, så kallade helårsekvivalenter. Detta för att skapa jämförbarhet mellan olika typer av ersättningar. Med helårsekvivalenter avses det antal individer som skulle kunna försörjas under ett helt år med full ersättning. Exempelvis blir två personer, som varit heltidsarbetslösa ett halvår var, tillsammans en helårsekvivalent.

 



E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00