Avhoppad landshövding utreder ekologisk kompensation

UTNÄMNINGAR. MP:s tidigare partisekreterare Håkan Wåhlstedt blev mycket kortvarig som landshövding i Västmanland. Nu får han istället i uppdrag att utreda frågan om ekologisk kompensation åt miljö- och energidepartementet.

Johanna Alskog

Efter knappt ett år lämnade Håkan Wåhlstedt residenset i Västmanland. Wåhlstedt elva månader som landshövding omgärdades av kritik för hur han skötte uppdraget. I samband med att hans efterträdare offentliggjordes, Minoo Akhtarzand, meddelade civilminister Ardalan Shekarabi (S) att Wåhlstedt "slutar sitt uppdrag som landshövding på egen begäran" och att han "kommer att tilldelas nya arbetsuppgifter i form av ett utredningsuppdrag".

Uppdraget för den före detta landshövdingen och partisekreteraren i Miljöpartiet (1999-2007) blir nu att se över frågan om en mer konsekvent tillämpning av ekologisk kompensation vid exploatering. Ekologisk kompensation kan vara ett krav vid en exploatering som exempelvis innebär att verksamheten kan påverka bevarandestatusen hos en hotad art eller innebär en försämring av den gröna infrastrukturen i ett område.

Helst utgå från gällande regler

Kompensationsåtgärder kan ske genom restaurering av skadade miljöer, skapande av nya livsmiljöer eller genom att långsiktigt skydda naturområden som tidigare saknat skydd.

Regeringen vill i första hand att utredaren ska se hur befintliga regelverk kan effektiviseras, men vid behov föreslå lagändringar.

Håkan Wåhlstedt ska lämna över sitt slutbetänkande till klimat- och miljöminister Åsa Romson senast den 1 mars 2017.

 

Dokumentation

BESLUTSKEDJAN - KOMMITTÈDIREKTIV

Vad händer nu?

Utredaren Håkan Wåhlstedt ska lämna över sina förslag till regeringen senast den 1 mars 2017.

Regeringens direktiv till utredaren: En effektivare och mer konsekvent tillämpning av ekologisk kompensation (kommittédirektiv 2016:23)



E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00