Avdraget för representation bort vid nyår

FÖRENKLING. Skatteverket vill avskaffa företagens avdrag för representation, för att få enklare regler. Om verket får som det vill försvinner avdraget vid årsskiftet och statens inkomster ökar med 1 miljard kronor nästa år.

<b>Momsen får dras av men inte resten.</b>
Momsen får dras av men inte resten.Foto: Foto: Susanne Nilsson
Kristina Gauthier Reberg

I en skrivelse till regeringen hemställer Skatteverket om att inkomstskattelagen ska ändras, så att utgifter för representation inte får dras av.

Samtidigt vill verket ha generösare regler för avdrag för momsen på representation.

Bakgrunden till Skatteverkets begäran är att de svenska momsreglerna vid representation strider mot EU:s mervärdesskattedirektiv. Enligt direktivet, och beslut i EU-domstolen, får Sverige inte begränsa rätten till avdrag för moms vid representation utöver vad som gällde när vi blev medlemmar i EU den 1 januari 1995. Och har avdragsrätten för momsen blivit generösare efter det går det inte att strama åt den igen.

Momsavdrag har begränsats

Men den 1 januari 1996 ändrades de svenska reglerna så att representationsavdraget för en måltid fick vara högst 180 kronor per person plus moms. Den 1 januari 1997 sänktes beloppet till 90 kronor plus moms.

För att Sverige inte ska bryta mot EU-rätten bestämde Skatteverket i somras att företagen får dra av betydligt mer i moms. För extern representation får de dra av moms på 300 kronor, vid intern representation moms på 200 kronor. Om vin eller sprit ingår får de dra av moms på högst 180 kronor. Skatteverket lade också fast ramar för momsavdrag vid andra former av representation, som teaterbesök.

Reglerna gäller bara själva momsen. Gränserna för hur stort avdrag företagen kan få för sina representationskostnader exklusive moms ligger kvar.

Det här är krångligt för både Skatteverket och företagen.

Avdrag för momsen höjs

Nu föreslår Skatteverket att oavsett form av representation ska företagen få dra av moms på 500 kronor per person.

Att införa samma belopp för avdrag för själva representationskostnaderna tycker Skatteverket inte är lämpligt, det skulle vara en alldeles för generös utökning av representationsavdragen.

I stället vill Skatteverket att avdragsrätten slopas. ”Utgifter för representation, exempelvis mat och dryck i samband med inledande eller upprätthållande av affärsförbindelser, i samband med jubileumsfestligheter eller vid personalfester kommer enligt förslaget inte att få dras av”, skriver Skatteverket. ”Detsamma gäller till exempel för teaterbiljetter, greenfee och biljetter till idrottsevenemang.”

Mineralvatten räknas inte

Däremot kan verket tänka sig avdrag för småbelopp, som då inte räknas som representation. ”Det kan exempelvis röra sig om mineralvatten på ett konferensbord i samband med möten och förhandlingar.”

Enligt Skatteverkets beräkningar kommer den slopade avdragsrätten för representation att öka statens inkomster med cirka 1,4 miljarder kronor.

De generösare reglerna för att dra av för moms på representation minskar i stället skatteintäkterna med omkring 0,3 miljarder kronor.

Skatteverket vill att lagändringarna införs den 1 januari 2016.

 

Promemoria från Skatteverket

 

Dokumentation

 

"Skatteverket hemställer att regeringen vidtar åtgärder för att ändra bestämmelserna i mervärdesskattelagen (1994:200) så att det av denna lag direkt framgår att avdrag för ingående skatt som hänför sig till utgifter för representation bara får göras om det är skäligt och inte i något fall med ett högre belopp än den mervärdesskatt som belöper på 500 kronor exklusive mervärdesskatt per person och tillfälle eller per gåva.

Skatteverket hemställer vidare om att regeringen vidtar åtgärder för att ändra bestämmelserna i inkomstskattelagen (1999:1229) så att avdragsrätten för utgifter för representation vid beräkning av inkomstskatt slopas.

Slutligen hemställer Skatteverket att regeringen vidtar åtgärder för att ändra bestämmelserna i lagen (2005:807) om ersättning för viss mervärdesskatt för kommuner, landsting, kommunalförbund och samordningsförbund (LEMK) så att samma begränsning för utgifter för representation gäller vid utbetalning av ersättning LEMK som vid beräkning av avdrag för ingående skatt enligt mervärdesskattelagen.

Syftet med hemställan är en reglering som överensstämmer med EU-rätten och som är enkel att tillämpa."

 

(Skrivelse till regeringen från Skatteverket)



E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00