Avdelning på ungdomshem stänger efter Ivo-anmälan

En avdelning på ungdomshemmet Nereby i Kungälv stängs efter beslut från Inspektionen för vård och omsorg (Ivo). Beslutet har fattats utifrån flera brister i verksamheten.

Medier har tidigare rapporterat om rymningar, mordförsök och extremister i personalen på ungdomshemmet Nereby utanför Kungälv.
Medier har tidigare rapporterat om rymningar, mordförsök och extremister i personalen på ungdomshemmet Nereby utanför Kungälv.Foto: Marcus Ericsson/TT
Axel Hyttnäs Telin

Statens institutionsstyrelse (Sis) stänger den låsbara avdelningen Hällen på ungdomshemmet Nereby, meddelar Sis i ett pressmeddelande. Vid intervjuer med ungdomar på hemmet har Ivo fått vittnesmål om dåligt bemötande och kränkande tillmälen från personal. Det har även rapporterats om oförsvarligt våld som gått längre än det som lagen tillåter.

– Det är vanligt att ungdomar på våra låsta ungdomshem är utagerande men de flesta situationer kan hanteras utan våld. Det handlar om att vara professionell och uthållig, säger Malin Östling, verksamhetsdirektör i Sis ungdomsvård söder, i ett pressmeddelande.

De som bor på Nereby är pojkar mellan 12 och 16 år med psykosocial problematik samt pågående kriminalitet eller missbruk.

Tidigare problematik

Flera medier har tidigare rapporterat om problematiken på Nereby. I augusti kunde Kungälvs-Posten rapportera att en ung pojke rymt från ungdomshemmet. Han kunde fly genom att slå sig ut via en dörr, genom att använda en annan dörr som murbräcka.

I början av januari i år misstänktes en annan pojke för att ha försökt mörda en lärare under en promenad nära hemmet. Enligt åklagaren var mordförsöket planerat, uppger Dagens Nyheter.

Salafister anställdes

År 2019 anställdes fem muslimska extremister som behandlingsassistenter. Det handlade om personer med kopplingar till antidemokratiska salafistiska rörelser. En av de anställda hade gillat IS-flaggan på Facebook. Personen som hade anställt salafisterna är själv släkt med två av dem. Ingen arbetar kvar på Nereby.

– Vi i ledningen har varit alldeles för naiva och har inte förstått omfattningen av det här, sa Joachim Rief, biträdande enhetschef på Nereby till DN.

Bland annat varnades pojkarna för att sjunga i duschen. Om de gjorde det kunde onda andar, djinner, lockas fram. När flera i personalen klagat möttes de av anklagelser om islamofobi, vilket enligt uppgifter till DN ledde till en tystnadskultur.

Flyttas

De sju pojkarna som i dag bor på avdelningen Hällen kommer flyttas till andra avdelningar eller andra ungdomshem.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00