Arbetsförmedlingen varslar 4500 anställda

KORTNYTT. Till följd av M och KD:s budgetreservationer får Arbetsförmedlingen neddragningar med 800 miljoner kronor under 2019.

– Det är ett tungt beslut vi har tagit, säger Mikael Sjöberg, generaldirektör för Arbetsförmedlingen i ett pressmeddelande.

Arbetsförmedlingen ska ge stöd till medarbetare som sägs upp, bland annat genom Trygghetsstiftelsen.

- Januariavtalet innebär stora förändringar för Arbetsförmedlingens uppdrag. Det blir smalare och mer fokuserat. Förnyelsen av myndigheten och den digitalisering vi genomför har lagt en god grund för att fortsätta leverera på en hög nivå, säger Mikael Sjöberg.

En av anledningarna är neddragningarna i budgeten som M och KD, med stöd av SD, genomdrivit. Under 2019 ska Arbetsförmedlingen spara 800 miljoner kronor inklusive lönekostnader. Förutom denna neddragning får myndigheten 4,5 miljarder mindre till programinsatser för arbetssökande.

Varslet kommer att beröra verksamheter över hela landet. Förhandlingar med de fackliga parterna inleds omgående om antal anställda som ska sägas upp och på vilka orter detta ska ske.

Neddragningar sker inte för Arbetsförmedlingens digitala tjänster eller IT-system.

Forrige artikel Talman kandiderar till Europaparlamentet  Talman kandiderar till Europaparlamentet  Næste artikel Hiv ökar bland män som har sex med män