Andersson: Sverige i ett nytt ekonomiskt läge

BUDGET. Finansminister Magdalena Andersson (S) anser att Sverige befinner sig i ett nytt ekonomiskt läge. De stora underskotten är vända till överskott. 

Det meddelade finansministern när hon berättade om förutsättningarna för höstens budget på en pressträff på Harpsund på torsdagen.  

Magdalena Andersson säger att Sveriges nya ekonomiska styrka ska komma alla till del. Fler ska jobba och tryggheten öka.

– Styrkan i de offentliga finanserna ska användas till att stärka samhällsbygget genom att anställa undersköterskor, barnskötare, lärare och poliser, säger finansminister Magdalena Andersson.

Regeringen reviderar upp tillväxten för innevarande år med 0,6 procentenheter till 3,1 procent. Tillväxten sker på bred front med en fortsatt stabil ökning av hushållens konsumtion, investeringar och export. Särskilt stark är utvecklingen för investeringar i bostadsbyggande, enligt regeringen.

Arbetslöshet under 6 procent

Regeringen tror att arbetslösheten sjunker nästa år till 5,9 procent. Finansministern menar att det arbetslösheten sjunker till följd av den politik som kommer att presenteras i den kommande budgetpropositionen.

Den offentliga sektorns finansiella sparande är högre än i vårpropositionen, både för innevarande år och nästa år. Då är de preliminära reformerna medräknade.

– Vi kommer att klara överskottsmålet med råge, sade Magdalena Andersson.

Forrige artikel Lejon: Bra att regeringen ser över tillsynen Lejon: Bra att regeringen ser över tillsynen Næste artikel Krav på starkare skydd för spelberoende Krav på starkare skydd för spelberoende